eur:
389.36
usd:
362.79
bux:
0
2024. május 3. péntek Irma, Tímea

Az amerikaiak szerint Obama megválasztása óta kevéssé javult a faji helyzet

Barack Obama elnök történelmi megválasztásakor az amerikaiak többsége még azt jósolta, hogy kisebb vagy nagyobb mértékben enyhülni fog az országban a faji szembenállás, ma viszont már csak a kisebbség érzi úgy, hogy ez be is következett - írta a USA Today a hétvégén.

A napilap megállapította: a választásokat követő derűlátás a múlté, az emberek már nem annyira optimisták, bár a feketéknek valamivel kedvezőbb a véleményük, mint a fehéreknek.

Az elnökválasztást követő napon, november 5-én a megkérdezettek 28 százaléka hitt abban, hogy Obama megválasztásával lényegesen javulnak majd egyebek között a fehérek és feketék közötti kapcsolatok, további 42 százalék kis mértékű javulást remélt.

A USA Today/Gallup friss felmérése szerint ma a közvéleménynek mindössze 7 százaléka érez jelentős, 34 százaléka némi javulást.

Egy évvel ezelőtt a válaszolóknak csak 17 százaléka gondolta, hogy a faji kérdésben nem lesz előrelépés, ezzel szemben ma 35 százalék véli úgy, hogy nem történt változás. Tavaly novemberben 7, illetve 3 százalék félt attól, hogy a faji kérdés egy kicsit vagy nagyon romlani fog, ma 16, illetve 6 százalék tartja úgy, hogy éppen erre került sor.

A feketék általában kedvezőbben látják a helyzetet. A lap szerint az afroamerikaiak örülnek annak, hogy a Fehér Háznak fekete bőrű lakója van, Barack és Michelle Obama szereplése büszkeséggel és azzal a reménnyel tölti el őket, hogy a dolgok átalakulóban vannak.

A USA Today/Gallup arra is kíváncsi volt, hogy ma milyen az amerikaiak jövőképe. Még mindig érződik az optimizmus, de a vélemények visszafogottabbak: az egy évvel korábbi 70 százalékhoz képest már csak a közvélemény 61 százaléka gondolja úgy, hogy enyhülni fog a faji szembenállás; 17 helyett 25 százalék véli úgy, hogy semmi nem fog változni, és a tavaly novemberi 10 helyett 13 százalék tart további enyhe vagy erős romlástól.

Címlapról ajánljuk
Mikor lesz végeredmény? Hány képviselőt küldhetünk Brüsszelbe? – minden, amit tudni kell az EP-választásról

Mikor lesz végeredmény? Hány képviselőt küldhetünk Brüsszelbe? – minden, amit tudni kell az EP-választásról

Olaszországban csak 23 órakor zárnak majd be szavazókörök a június 9-ei európai parlamenti választáson, ezért addig egyetlen országban – így Magyarországon – sem hozzák nyilvánosságra a voksolás hivatalos eredményét. Június 6. és 9. között összesen 370 millió európai választópolgár döntheti el, hogy kik legyenek az Európai Parlament tagjai a következő öt évben.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×