eur:
400.47
usd:
366.33
bux:
73832.28
2024. október 10. csütörtök Gedeon

Globális egészségügyi katasztrófát hozhat az ENSZ-tagállamok ellenállása

Globális egészségügyi katasztrófához vezethet az, ha decemberben nem sikerül tető alá hozni az ENSZ új, klímaváltozás elleni megegyezését - állítja orvosi szervezetek világszerte.

A 18 orvosi szervezet több nemzetközi egészségügyi szaklapban is publikálta közös álláspontját, amely szerint az orvosoknak a klímaváltozás elleni harc élére kellene állniuk. Cikkeiket a Lancet, valamint a British Medical Journal is közölte.

Mint írják, a legnagyobb veszélyben a trópusi országok lakói vannak, a legtöbb betegség őket fenyegeti a felmelegedés miatt.

Az orvosok egyben cáfolták, hogy a klímaváltozás számos előnnyel járna, szerintük sem tisztább levegőre, sem egészségesebb étrendre nem számíthatnak az emberek a következményeként.

Az ENSZ decemberben Koppenhágában tartja majd csúcstalálkozóját, amelynek egyik célja, hogy új megállapodás jöjjön létre a kiotói egyezmény mintájára. Egyelőre azonban a tagországok között nincs megegyezés arról, milyen mértékben kellene visszafogni a károsanyag-kibocsátást, és mindez hogyan finanszírozható a szegényebb országokban.

A Lancet együttműködésben a University College Londonnal az év első felében közölt már egy cikket a témában, amely szerint a melegebb levegő segíti a fertőzések terjedését, csökkenti a megtermelhető élelmiszerek, valamint a fogyasztható víz mennyiségét a fejlődő országokban. Emellett lényegesen emelkedni fog a hőmérséklettel összefüggő halálozások száma is világszerte.

Arra is rámutattak akkor, hogy a világ számos pontjáról nem áll rendelkezésre adat arról, hogyan emelkedik az egyes hőhullámok hatására a halálozások száma. Főleg Afrikából és Dél-Ázsiából nem áll rendelkezésre megfelelő adat.

Az ENSZ úgynevezett poszt-kiotói tárgyalásainak első hivatalos találkozóját márciusban tartották Bonnban. A 192 országot tömörítő nemzetközi szervezet már akkor célul tűzte ki, hogy tagjai a decemberi koppenhágai csúcstalálkozón aláírják az új, klímaváltozás elleni globális küzdelemről szóló megállapodást. Többen azonban attól tartanak, hogy az akciótervet nem sikerül tető alá hozni.

Többen arra mutatnak rá, hogy - a kiotói egyezményhez hasonlóan - éppen az iparosodott országok hátráltatják a megegyezést. A többi mellett az Egyesült Államok jelezte: nehézkes lesz, hogy támogatást szerezzen országában a megállapodáshoz. A tengerentúli állam Kína mellett az egyike volt azoknak, akik nem írták alá annak idején a kiotói egyezményt.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.10. csütörtök, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. október 10. 11:37
×
×
×
×