eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 28. vasárnap Valéria

Leteszik a fegyvert a tamil lázadók

Gyakorlatilag elismerték vereségüket a Srí Lanka-i tamil lázadók, és bejelentették, hogy a polgári lakosság védelme érdekében leteszik a fegyvert.

A lázadók egyik szóvivőjének közleménye szerint a Tamil Eelam Felszabadító Tigrisei (LTTE) szervezetnek nem maradt más választása, mint hogy abbahagyja a harcot, ha nem akarja, hogy a kormányhadsereg folytassa támadását, és annak újabb civilek essenek áldozatul. Felszólította a kormányt, hogy kezdjen velük béketárgyalásokat. A tamil lázadók honlapja, a TamilNet azt idézte a szóvivőtől, Szelvaradzsa Patmanatantól, hogy a harcok "keserves véget értek".

Egy katonai forrás szerint feltehetőleg megtalálták az LTTE vezetőjének, Vellupillai Prabhakarannak a holttestét. A holttest azonosítása még folyik.

Udaja Nanajakkara katonai szóvivő néhány órával korábban közölte, hogy a végharcban a hadsereg katonái legkevesebb hetven lázadót, akik polgári ruhába öltözve megpróbáltak kimenekülni a hadsereg szűkülő ostromgyűrűjéből. Beszámolója szerint a bekerített lázadók hagyományaikhoz híven öngyilkosságot követtek el, mintsem hogy megadják magukat, s robbanóanyaggal a testükön rohantak a katonák elé. Elmondta, hogy a hadsereg kiszabadított minden olyan polgári lakost, akit a lázadók élő pajzsként tartottak fogva. Csütörtök óta több mint 50 ezer civilt menekítettek ki - állította.

Szombaton arról érkeztek jelentések a térségből, hogy a hadsereg a lázadók utolsó fegyveres csoportjait elzárták a tengerparttól, és alig egy négyzetkilométer nagyságú területre szorították be. Mahinda Radzsapaksze államfő pedig bejelentette aznap: véget ért a negyedszázada tartó polgárháború, a hadsereg szétzúzta a tamil lázadók katonai szervezetét.

Srí Lanka városainak utcáin több ezer ember ünnepelte a háború végét vasárnap.

Az ENSZ szerint január 20-a és május 7-e között hétezer polgári személy halt meg a harcokban, és további 16 ezer megsebesült. Azóta pedig több mint ezer ember civil vesztette életét aknatámadásokban - közölték Srí Lanka-i egészségügyi illetékesek. Jogvédő szervezetek és külföldi kormányok a kormányhadsereg számlájára írják ez utóbbi áldozatokat. A hadsereg tagadja, hogy gránátvetőket használt volna a szóban forgó területeken.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 27. 20:28
×
×
×
×