eur:
386.98
usd:
356.05
bux:
68088.24
2024. május 18. szombat Alexandra, Erik

2,4 millió álláskereső Franciaországban

Több mint 63 ezren vesztették el munkahelyüket márciusban Franciaországban, közel 3 százalékkal többen, mint az előző hónapban, és az álláskeresők száma immár meghaladja a 2,4 milliót. A hivatalos adatok azt mutatják, hogy a munkanélküliség egy év alatt 22,1 százalékkal emelkedett, és a francia kormány a helyzet további romlására számít.

 A negatív folyamat immár tizenegy hónapja tart, és bár a márciusi számok kedvezőbbek az év első két hónapjához képest - januárban ugyanis több mint százezer, februárban közel nyolcvanezer munkahely szűnt meg -, az első negyedévi adatok így is sötét képet mutatnak: az országos munkaügyi központ összességében közel negyedmillió új munkanélkülit regisztrált ebben az időszakban.

A kép ennél is komorabb, ha a friss adatokhoz azokat a munkanélkülieket is hozzászámítjuk, akik március folyamán találtak valamilyen alkalmi munkát. Velük együtt az aktívan állást keresők száma közelíti a 3,5 milliót.

A legfrissebb adatokból az is kiderül, hogy a hónap legnagyobb vesztesei a fiatal munkavállalók, körükben a munkanélküliség 4 százalékkal, éves szinten közel 40 százalékkal emelkedett. A 25 évnél fiatalabb férfiak esetében a visszaesés még drámaibb, közel 50 százalékos, ami több mint 450 ezer álláskeresőt jelent.

A francia kormány ugyan jövőre a gazdasági növekedés beindulásával számol, ám úgy véli, annak munkahelyteremtő hatása csak egy év múlva, azaz 2011-ben lesz érzékelhető. Ami egyben azt is jelenti, hogy a munkanélküliségi mutatók a következő hónapokban, sőt még 2010-ben is tovább fognak romlani Franciaországban.

A Fillon-kabinet ugyanakkor jelezte: napokon belül rendeletet adnak ki, melyben kötelezik a 200 ezer eurót meghaladó közvetlen állami támogatást, vagy 1,5 millió eurón felüli kedvezményes állami hitelt vagy garanciát igénybe vevő cégeket, hogy a segélyezés tényéről azonnal tájékoztassák a vállalati tanácsot.

Az intézkedés célja az, hogy a szakszervezetek képviselőit is magába foglaló testületek ellenőrizni tudják: az érintett vállalatok betartják-e a Nicolas Sarkozy által korábban megfogalmazott, az állami segítséggel együtt járó kötelezettségeiket, például azt, hogy meghatározott ideig egyetlen dolgozót sem bocsátanak el.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Szuperhatalmak versengenek egymással azért, ami egyre keresettebb az egész világon

Szuperhatalmak versengenek egymással azért, ami egyre keresettebb az egész világon

Rengetegféle chipet gyártanak világszerte, amelyek még inkább kompatibilisebbek azokkal a felhasználási területekkel, ahol félvezetőket használnak – mondta az InfoRádióban a chipek jelentőségéről és egyre hangsúlyosabb szerepéről elemzést író Tasnádi Zsombor. Arról is beszélt, hogy a legmodernebb chipeket a hadiipar is beveti, rakétarendszerek vezérléséhez használják.

Már itthon is megvásárolható egy új eszköz, ami nagyon hasznos a cukorbetegeknek

A szenzor a könnyen megoldható beültetést követően folyamatosan adatokat szolgáltat arról, hogy pontosan mennyi glükóz van a szervezetben. Kis János Tibor diabetológus szakorvos az InfoRádióban elmondta: az ujjbegyes méréssel szemben az okostelefonnal összekapcsolható szenzor 1–5 percenként mér, és naponta 288–1440 eredményt mutat.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.21. kedd, 18:00
Rigó Csaba Balázs
a Gazdasági Versenyhivatal elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×