eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 5. vasárnap Adrián, Györgyi

Halálos világjárvány jöhet! - még a puszi is veszélyes

Emberről emberre terjedő halálos sertésinfluenza-vírus fertőz az Egyesült Államok déli részén és Mexikóban. Eddig 61 halálos áldozatot regisztráltak, akik szinte kizárólag korábban egészséges felnőttek köréből kerültek ki. A fejlemények miatt lehetséges, hogy a világjárvány veszélyére figyelmeztető riasztást a négyes fokozatra emeli az Egészségügyi Világszervezet. Ez akkor történik, ha emberről emberre terjedő új vírust fedeznek fel: ezt a riasztást még a szintén nagy riadalmat okozó madárinfluenza-fertőzések sem váltották ki.

Mexikóban a járvány miatt bezárták a múzeumokat, az iskolákat, a járványügyi illetékesek szerint napokon belül több száz halálos áldozata lehet a kórnak - írja a The New York Times. Az Egyesült Államok déli részén is regisztráltak fertőzéseket, az amerikai járványügyi központ országos méretű járványtól tart.

Az ENSZ egészségügyi világszervezete, a WHO közlése szerint március közepe óta fertőz egy új, eddig ismeretlen sertésinfluenza-vírus, a halálos áldozatok száma 60 fölött van. A mexikói hatóságok mintegy 1000 megbetegedésről tudnak.

Bezárt iskolák - 7 millióan maradtak otthon

Mexikóvárosban és környékén az iskolabezárások mintegy 7 millió gyereket és fiatalt érintenek. Mexikó fővárosában zárva tartják a múzeumokat is, és a járvány robbanásától tartó hatóságok azt javasolják a lakosságnak, hogy kerüljék a nyilvános helyeket, lehetőleg moziba és színházba se menjenek.

A The New York Times olyan fotókat közöl, amelyeken Mexikóváros lakói orvosi maszkokkal a szájuk előtt sétáltak az utcán.

Csókszünet

Mexikóban arra kérik az embereket, hogy üdvözléskor kerüljék a puszikat és a kézfogást. A kormány arra figyelmeztet, hogy aki a tünetek bármelyikét észreveszi magán, az inkább ne menjen dolgozni.

Aggodalomra ad okot, hogy a vírus halálos áldozatai nem legyengült idős emberek, vagy a fiatal gyermekek, hanem többségében életerős, egészséges felnőttek. A WHO szakértői arra figyelmeztetnek, hogy a hagyományos influenzafertőzés általában a 60 éves kor feletti és a 3 év alatti korosztály számára lehet életveszélyes, a középkorú felnőtteket inkább a hatalmas járványok vírusai tizedelik, mint amilyen például az 1918-as spanyolnátha volt.

Amerika fél

A halálos vírus megjelent az Egyesült Államok déli területein is, ahol eddig nyolc megbetegedést regisztráltak, viszont egyik sem volt halálos. Az amerikai járványügyi központ a mexikói fejleményekre való tekintettel mégis kiemelt figyelemmel vizsgálja a megbetegedéseket. Az amerikai szakértők szerint a vírus az észak-amerikai és európai sertésinfluenza, továbbá az észak-amerikai madárinfluenza és az emberi influenza genetikai tulajdonságait egyesíti.

Richard Besser, a járványügyi központ vezetője a The New York Times kérdésére elmondta, hogy komolyan aggódnak. Hozzátette: azt még nem lehet tudni, hogy ez lesz-e a következő országos járvány, de nagyon komolyan kell venni az ügyet.

Az amerikai hatóságok nem próbálkoznak karanténnal, vagy a fertőzés körülhatárolásával, mert egymástól független, és távoli helyeken jelent meg a vírus. A megbetegedések alapján megállapítható, hogy a sertésinfluenza mostani, új típusát olyanok is megkapják, akik nem érintkeztek disznókkal, vagyis a betegség emberről emberre is képes terjedni.

Riasztó világjárvány veszélye?

A mexikói események miatt a WHO szakértő bizottságot hív össze, és elképzelhető, hogy az influenza-világjárvány veszélyére figyelmeztető riasztást hármasról négyes fokozatra emelik. Erre akkor kerülhet sor, ha emberről emberre terjedő új vírust azonosítanak. Ezt a riasztási szintet még az utóbbi években nagy riadalmat okozó madárinfluenza-fertőzések sem léptették életbe.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
Nagyon fontos területet veszíthetnek az ukránok, kiszivárgott Trump súlyos terve - Ukrajnai háborús híreink vasárnap

Nagyon fontos területet veszíthetnek az ukránok, kiszivárgott Trump súlyos terve - Ukrajnai háborús híreink vasárnap

Szombaton kiderült, hogy Donald Trump újbóli megválasztása esetén a NATO-tagállamokat arra kényszerítené, hogy védelmi kiadásaikat a GDP 3 százalékára emeljék, reagálva ezzel az Oroszország és Kína jelentette fenyegetésekre, miközben az Ukrajnának nyújtott támogatást nem számítaná bele ebbe a keretbe. Eközben a G7 országok vezetői tárgyalásokat folytatnak egy olyan javaslatról, amelynek értelmében Ukrajnának 50 milliárd dollár értékű segélyt nyújtanak, amit az Európában befagyasztott orosz vagyonból származó nyereségből finanszíroznának. Cikkünk folyamatosan frissül.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×