eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 5. vasárnap Adrián, Györgyi

Obama-Chávez-kézfogás: az Egyesült Államok érdekeinek elárulása?

Mit rejt magában egy kéfogás? Hugo Chavez venezuelai és Barack Obama amerikai elnök kézfogása a trinidadi Amerika-csúcson nagy vitát váltott ki: mindenki azt találgatja, mit is jelenthetett a gesztus. A Latin-Amerika kifosztásáról szóló könyv pedig, amit később Hugo Chávez átnyújtott Obamának, két nap alatt bestseller lett.

A Fehér Ház számára a kézfogás annak a jele, hogy sikeres az új amerikai külpolitika, amelynek egyik célja a viszony javítása a dél-amerikai államokkal. Mint Obama mondta, felettébb valószínűtlen, hogy egy udvarias kézfogás veszélyeztetné az Egyesült Államok érdekeit.

A kritikák szerint ugyanis a kézfogás az Egyesült Államok gyengeségének a jele. "Az Egyesült Államok ellenségei szerte Latin-Amerikában Chávez és Obama kézofogásának képét használják, hogy így bizonyítsák: Chávez legitim és elfogadható" - mondta a republikánus Newt Gingrich.

Dick Cheney, a Bush-kormány alelnöke egy interjúban a Fox Newson úgy nyilatkozott, hogy Obama kézfogása Chávezzel és a nicaraguai Daniel Ortegával nem igazán hasznos, és rossz irányba mutat. Cheney azzal is megvádolta Obamát, hogy mentegetőző hangon beszélt az Egyesült Államok eddigi külpolitikájáról, nem csak a trinidadi csúcson, hanem európai útjain is. Szerinte ugyanis mindenki megpróbálja majd kihasználni, ha úgy látja, gyenge az új elnök.

Hugo Chávez hozzáállása az amerikai elnökhöz nagyot változott, mióta Obama vezeti az Egyesült Államokat. Busht ugyanis a megtestesült gonosznak tartotta a venezuelai elnök, és olyanokat mondott róla, hogy szúrós szaga egy nappal a beszéde után is a levegőben terjengett.

A Bush-kormány azzal vádolta Chávezt, hogy támogatja a kolumbiai vörös gerillák, a FARC harcát az amerikai támogatású kolumbiai elnök, Alvaro Uribe ellenében. Persze Chávez erre azzal vádolta az amerikaiakat, hogy le akarják őt mondatni. Egyébiránt a mostani csúcson Obama és Ulribe megvitatott egy amerikai-kolumbiai egyezményt is.

Dana Perinónak, aki Bush szóvivője volt, kételyei vannak afelől, hogy Obamával való találkozója miatt Cháveznek megváltozna a viselkedése. Szerinte a diktátorok nem változnak, és inkább az olyan, demokratikus vezetőknek kéne több támogatást nyújtani, mint Uribe.

De Obamáék szerint a Chávezzel való találkozónak máris vannak hozadékai. Például hogy Venezuela nagykövetet küld Washingtonba, és ott is gondolkodnak ilyesmin. Robert Gibbs, a Fehér Ház jelenlegi szóvivője szerint csak egy pillantást kell vetni arra, mi is történt két éve, hogy megértsük a mostani lépések jelentőségét. "Akkor Chávez kirúgta a nagykövetünket Caracasból, és semmi, semmi olyasmit nem tett, amivel a nemzetek közösségének felelős tagjaként mutatkozhatott volna" - mondta.

Címlapról ajánljuk
Sós Csaba: itt még komoly ütközések lesznek

Sós Csaba: itt még komoly ütközések lesznek

Még bő 50 napig szerezhetnek indulási jogot az úszók a párizsi olimpiára. Sós Csaba szövetségi kapitány több számban is nagy csatát vár a lehetséges magyar indulók között, ugyanis számonként és nemzetenként legfeljebb ketten indulhatnak az olimpián. Arról is beszélt, hogy a 15 éves Jackl Vivien nemzetközi szintű klasszis lesz a következő időszakban.

Lehet, hogy most a britek átléptek egy határt

Kijev nyugati szövetségesei eddig megtiltották az ukrán erőknek, hogy a nyugatról szállított fegyvereket Oroszországon belüli helyszínek ellen használják
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
Rég nem láttunk ekkora többlethalálozást Magyarországon

Rég nem láttunk ekkora többlethalálozást Magyarországon

Rendszeresen monitorozza az általános többlethalálozás alakulását idehaza a Semmelweis Egyetem Epidemiológiai és Survaillance Központja. A napokban megjelent gyorselemzésükben a járványügyi szakemberek kiemelték: 2023 utolsó heteiben 7% többlethalálozás volt megfigyelhető a 2014-2019-es (vagyis Covid-járvány előtti) évek azonos időszakához képest. Az idősek esetében sajnos ebből a szempontból még súlyosabb volt a tavaly év vége.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×