eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita

Bírság a Kínában varrató sportöltözet-gyártónak

Csaknem 5 millió eurós bírságra büntette a fürdőruhagyártó Arena céget egy francia munkaügyi bíróság, amiért tavaly márciusban gazdasági okokra hivatkozva felmondott 169 dolgozójának és Kínába, illetve Tunéziába vitte át termelését. Az ügyet 96 egykori alkalmazott vitte bíróság elé, kétségbe vonva elbocsájtásuk okait, a francia munkajog szerint ugyanis a gazdasági okból történt felmondást részletesen meg kell indokolni, és azt meg is lehet támadni.

A nyugat-franciaországi Libourne kisvárosban meghozott precedens értékű döntést a bíróság azzal indokolta, hogy a vizsgálatokból kiderült: a gyár bezárására szűk pénzügyi megfontolásokból került sor, hiszen az Arena saját bevallása szerint nyereségesen működött Franciaországban. Azt is kiszámították, hogy a kínai és tunéziai gyártással a cég fürdőruhánként mindössze 64 eurócenttel keres többet.

Az ügy érdekessége, hogy a bíróság elemezte a cég franciaországi tevékenysége megszüntetését közvetlenül megelőző időszakban történt tulajdonosi döntéseket is, és megállapította: nem sokkal a gyár bezárást megelőzően az Arenát előre kitervelt módon, azért adták el az 550 millió eurót kezelő olasz BS Private Equity Holding befektetési alapnak, hogy a delokalizációt végrehajthassák.

A bíróság szerint magától értetődően csökkenni fognak a kiadásai és nagyobb árrést érhet el az a cég, amelyik termelését olyan országba viszi, ahol alacsonyabb bérért tud dolgoztatni, kihasználva esetleg azt is, hogy ott a franciánál gyengébb a dolgozók szociális védelme, a testület szerint azonban ez önmagában még nem elegendő gazdasági indok a felmondáshoz. Ami az Arena esetében azt jelenti, hogy a francia alkalmazottai elbocsátásának "nem voltak valós és komoly okai".

A bíróság mindezeket figyelembe véve az Arenát arra ítélte, hogy fejenként 50 ezer eurót fizessen a 2007 márciusában elbocsájtott felpereseknek. A gyár volt alkalmazottai üdvözölték a bíróság döntését, amely szerintük elejét veheti annak, hogy a cégek egyszerű tárgyakként kezeljék dolgozóikat. Az Arena képviselői egyelőre csak annyit nyilatkoztak, hogy ők teljes egészében betartották a francia törvényeket, és élni fognak fellebbezési jogukkal.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Versenyfutás az idővel: hat napja semmi nyoma az eltűnt autista német kisfiúnak

A hét eleje a különböző mentőszolgálatok több száz tagja keresi a hétfő este az alsó--szászországi Bremervördében eltűnt hatéves kisfiút. A rendkívüli erőkkel l folyó kutatást nehezíti, hogy a hatéves Arian autista. Ez az oka annak, hogy a felkutatására a hatóságok a legkülönbözőbb eszközöket vetik be, és az autizmus szakértőivel is konzultálnak. Szombat délutánig azonban még semmi eredmény nélkül, de nem adták fel a reményt.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 27. 20:28
×
×
×
×