eur:
387.97
usd:
360.22
bux:
69201.95
2024. május 12. vasárnap Pongrác

Kompromisszumot keresnek a kárpótlási per megelőzésére

Berlinben a külügyminisztérium megerősítette, hogy tárgyalásokat kezdett a római kormánnyal arról a jóvátételi igényről, amelyet közel 100 ezer olasz állampolgár támasztott Németországgal szemben még a második világháborúban elszenvedett sérelmekért. Noha Berlinben a világháborús kárpótlások ügyét lezártnak tekintik, a kérdést most kétoldalú tárgyalások útján szeretnék megoldani, mert el akarják kerülni, hogy az ügyet Róma a hágai nemzetközi bíróság elé vigye.

Rómában a legfelsőbb bíróság júniusban engedélyezte a világháborús internáltak számára, hogy kártérítési követelésük alátámasztására pert indítsanak Németország ellen.

A legfelsőbb bíróság döntését azzal indokolta, hogy az emberiség ellen elkövetett bűnök kivételt képeznek azzal a nemzetközi gyakorlattal szemben, amelynek értelmében egyének nem indíthatnak eljárást valamely szuverén ország ellen.

1943 szeptemberében Olaszország szembefordult a hitleri birodalommal, és ezért a német hadsereg közel félmillió olasz katonát foglyul ejtett. 1944 nyarán ezeket a hadifoglyokat egyszerűen átminősítették kényszermunkásokká, és ilyen alapon dolgoztatták őket.

Rájuk a világháborús kényszermunkások kárpótlásáról kötött korábbi egyezmény nem vonatkozik, mert Berlin szerint hadifogolyként érkeztek német földre, akiknek nem jár semmiféle jóvátétel.

A még életben lévő több mint 100 000 egykori olasz katona viszont arra hivatkozva követel Berlintől anyagi kárpótlást, hogy a háború befejezéséig csaknem egy éven át kényszermunkásként robotolt a náci birodalomban.

Júniusi döntésében a római legfelsőbb bíróság magáévá tette ezt az álláspontot, és engedélyt adott a jogigénylőknek Németország beperelésére a hágai nemzetközi bíróságon. Ezt azonban mind az olasz, mind pedig a német kormány el szeretné kerülni, ezért diplomáciai úton keresnek megoldást a 100 ezer olasz kárpótlási követelésére.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Szilágyi Áron: jó előjel lehet, hogy most sérültünk le, és nem az olimpia előtt

Szilágyi Áron: jó előjel lehet, hogy most sérültünk le, és nem az olimpia előtt

Jövő héten, a madridi világkupán újra versenyezni fog a sérüléséből felépülő háromszoros olimpiai bajnok; azt mondta az InfoRádióban, hogy jót tett neki a pihenő, és mentálisan is feltöltődött. A Vasas kardvívója nemcsak edz, hanem kampányol is, ugyanis nyáron be szeretne kerülni a NOB sportolói bizottságába.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.13. hétfő, 18:00
Csicsmann László
Közel-Kelet szakértő, a Budapesti Corvinus Egyetem tanára
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×