eur:
386.98
usd:
356.05
bux:
68088.24
2024. május 18. szombat Alexandra, Erik

"Rosszabbkor nem is jöhetett volna az áradás"

Az amerikai áradások miatt tovább emelkedhetnek az élelmiszerárak, ez pedig kihathat a visszaesést épphogy elkerülő amerikai gazdaságra, és így közvetve a világgazdaságra is.

A növekvő energia- és élelmiszerárak miatt rosszabbkor nem is jöhettek volna az Egyesült Államok közép-nyugati államait sújtó árvizek.

Az áradások jelentős kukoricaföldeket pusztítottak el, s mivel ez a növény többféle módon is felhasználható - nem csak emberi táplálékként, hanem takarmányként -, a csökkenő készletek még inkább drágítják az élelmiszereket.

A kukorica ára emellett azért is magas, mert a termés egy részét bioetanol gyártására használják fel.

Szakértők szerint a határidős piacok viszonylag gyorsan reagálnak a mostanihoz hasonló hírekre, így az amerikai vásárlóknak fel kell készülniük a még drágább élelmiszerre.

A bioetanol termelés többféle módon torzítja a piacot. Mivel a farmerek inkább a nagyobb pénzt hozó kukoricának különítenek el területeket, drágulnak például a szalma, a búza és más magvas takarmányok is. A kukorica ára közvetlenül kihat a hús árára is.

Tovább emelkedik a tojás ára is

Amerikai illetékesek szerint a tavaly harmadával megdrágult tojás ára további tíz százalékot emelkedhet. A gazdálkodók közben arra panaszkodnak, hogy alig tudják megfizetni az üzemanyagot.

A Mississippi áradása miatt 100, többek között gabonával és műtrágyával megrakott uszály vesztegelt a kikötőkben - az elmaradó szállítások szintén károkat okoznak a termelőknek, és csökkentik a kínálatot.

Az amerikai agrárminisztérium szerint mindez azt jelenti majd, hogy az amerikaiak jövedelmük egyre nagyobb részét költik majd élelmiszerre és energiára. Jelenleg az arány 10 százalék, de ez hamarosan 15 százalékra emelkedhet - mondja a hivatal.

Az emberek erre egy idő után azzal reagálnak, hogy visszafogják a költekezést, és többek között kevesebb importcikket vásárolnak.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.21. kedd, 18:00
Rigó Csaba Balázs
a Gazdasági Versenyhivatal elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×