eur:
389.38
usd:
362.64
bux:
0
2024. május 3. péntek Irma, Tímea

Minden korábbinál több lánygyermeket gyilkolnak meg

Angolszász szervezetek szerint az eddiginél is jobban felborult a fiú- és a lánygyermekek számaránya Indiában. A dél-ázsiai ország társadalmában hagyományosan a fiúgyermekeket részesítik előnyben, ezért a lányoktól sokan igyekeznek megszabadulni, szelektív abortusszal vagy a csecsemő magára hagyásával.

A brit ActionAid segélyszervezet és a kanadai nemzetközi fejlesztési központ közreadta az Eltűnő lányok című jelentését, amelynek készítésénél több mint 6 ezer háztartást kérdeztek meg India öt északnyugati szövetségi államában. Az eredményeket összehasonlították a legutóbbi országos népszámlálás adataival.

Normális körülmények között 1000 fiúgyermekre 950 lány jut, három indiai államban azonban az utóbbi érték 800 alatt volt. Punjab állam egyik településén a magasabb kasztba tartozó családok esetében 1000 fiúra mindössze 300 lány jutott.

Az öt államból négyben a 2001-es népszámlálás óta csökkent a lányok aránya. A szakemberek azt is megállapították, hogy a folyamat a fejlődő városi területeken a leggyorsabb.

Az ActionAid szerint a jelenség hátterében az ultrahangos vizsgálatok elterjedése áll, ennek révén ugyanis a terhesség viszonylag korai szakaszában megállapítható a magzat neme, amit - törvényi tiltás ide vagy oda - lány esetében a szelektív abortusz követ. Vannak más módszerek is: szándékosan vetéléshez vezető fertőzést idéznek elő, vagy egyszerűen magára hagyják a lánycsecsemőt.

Az indiai társadalomban hagyományosan a fiúgyermekeket becsülik meg, mert ők később támogathatják szüleiket, míg a lányok férjhez adásához tekintélyes hozományra van szükség, így őket csak tehernek tekintik.

A brit szervezet ugyanakkor arra hívja fel a figyelmet, hogy India sötét jövő elé néz, ha nem változik meg ez a felfogás, hiszen a dédelgetett fiúk jelentős része nem tud majd kit feleségül venni.

"Az az igazán szörnyű, hogy a nők számára racionális döntés a lánymagzatok elvetetése, szélesebb, társadalmi nézőpontból azonban ez a gyakorlat kétségbeejtő helyzetet eredményez" - jelentette ki az ActionAid egyik munkatársa. Szerinte ezen csak a kulturális szokások megváltoztatásával lehet segíteni.

A Lancet brit tudományos folyóirat becslése szerint az elmúlt húsz évben mintegy 10 millió lánymagzatot vetettek el Indiában.

Címlapról ajánljuk
Mikor lesz végeredmény? Hány képviselőt küldhetünk Brüsszelbe? – minden, amit tudni kell az EP-választásról

Mikor lesz végeredmény? Hány képviselőt küldhetünk Brüsszelbe? – minden, amit tudni kell az EP-választásról

Olaszországban csak 23 órakor zárnak majd be szavazókörök a június 9-ei európai parlamenti választáson, ezért addig egyetlen országban – így Magyarországon – sem hozzák nyilvánosságra a voksolás hivatalos eredményét. Június 6. és 9. között összesen 370 millió európai választópolgár döntheti el, hogy kik legyenek az Európai Parlament tagjai a következő öt évben.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×