eur:
401.88
usd:
365.83
bux:
0
2024. október 8. kedd Koppány

A hibás fegyverek sértik az élethez való jogot

Beláthatatlan következményekkel járhat a brit legfelsőbb bíróság döntése, amely kimondja: az emberi jogok megsértését jelenti, ha megfelelő felszerelés nélkül küldenek harcba katonákat.

Az utóbbi években rengeteg kritika érte a brit hadsereget, amiért az sokszor kétes minőségű fegyverzettel küldi harcba katonáit Afganisztánban és Irakban.

A 32 éves Jason Smith közlegény öt éve szívinfarktusban halt meg Irakban, három évvel később pedig a törvényszéki szakértő megállapította: a katona halálának közvetett oka túlhevülés volt, ami azért alakulhatott ki, mert senki sem törődött azzal, milyen nehezen alkalmazkodik a közel-keleti klímához.

Számos brit katona baráti tűzben halt meg, a 19 éves lövész, Gordon Gentle pedig azért, mert a katonai terepjárója nem volt felszerelve bombakereső berendezéssel.

A védelmi minisztérium elleni pert Jason Smith szülei indították. Ennek keretében most a legfelsőbb bíróság úgy döntött: a katonák megfelelő felszerelés nélküli bevetése megsérti az emberi jogok európai egyezményét, annak is a 2. cikkelyét, az élethez való jogot.

A bíróság elismerte, hogy nem létezik abszolút védelem, de hangsúlyozta: a katonákat megilleti az a védelem, amelyet a megfelelően hatékony felszerelés nyújthat.

Az ítélet nyomán könnyen kártérítési perek özöne indulhat a védelmi minisztérium ellen, bár a tárcavezető sietve közölte, hogy fellebbez az ítélet ellen.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.08. kedd, 18:00
N. Rózsa Erzsébet
a Nemzeti Közszolgálati Egyetem tanára, a Világgazdasági Intézet munkatársa
Megszólalt a kormány a Nők40-ről

Megszólalt a kormány a Nők40-ről

Az OECD átfogó nyugdíjreform-csomagot írt Magyarország számára, összhangban a helyreállítási EU-források egyik céljával, ám a kormányzat úgy nyilatkozott, hogy nem terveznek reformot. Az elmúlt napokban célkeresztbe került, hogy ha már nem lesz átfogó reform, legalább a Nők40-en változtasson a kormány - amely egyébként része az OECD anyagának is -, most azonban az is kiderült, hogy ezen a téren sem lesz módosítás.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×