INFORÁDIÓ 

2018. március 22. csütörtök
Beáta, Izolda

Négy halálos áldozat és sok sebesült Bászrában

InfoRádió / MTI
Négy polgári személy halálát okozták eddig kedden az iraki hadsereg alakulatai és a Mahdi Hadserege nevű iraki síita milícia közt dúló bászrai harcok. Az iraki hadsereg illetékesei szerint a katonák nagyszabású hadműveletet indítottak a városban tevékenykedő fegyveres csoportok ellen.

Tizennyolc civil megsebesült - közölte a helyi rendőrség egy illetékese. Arról nem szólt, volt-e embervesztesége a hadseregnek, illetve a síita milíciának.

A harcok keddre virradóra kezdődtek, szemtanúk szerint fekete füst gomolyog a város felett, fegyverropogás és robbanások hallatszanak. Orvosi források szerint a kórházakba tucatszám érkeznek a sebesültek.

A másfél millió lakosú Bászra Irak második legnagyobb városa, egyben az ország "kapuja" a Perzsa-öböl felé vezető vízi úton. Az elmúlt időszakban a síita muzulmán fegyveres bandák egymással versengtek a város ellenőrzéséért, a katonaság pedig most arra vállalkozott, hogy kisöpörje onnan a különféle milíciákat.

Rendőrségi források szerint a katonai hadművelet a város al-Tamija negyedében kezdődött, amely a Muktada asz-Szadr radikális síita hitszónok vezette, Mahdi Hadserege nevű milícia fellegvárának számított. Muktada asz-Szadr tavaly augusztusban tűzszünetet hirdetett, február végén pedig újabb fél évvel meghosszabbította a fegyvernyugvást.

Núri al-Máliki iraki miniszterelnök hétfőn Bászrába érkezett, és fogadkozott, hogy a kormány visszaállítja az ellenőrzést a város felett, amely térségében található az iraki olajforrások zöme. Az Irakban állomásozó brit hadsereg szóvivője, Tom Holloway szerint a kormányfő kedden is Bászrában tartózkodott, hogy felügyelje a tisztogató hadműveletet. Egyelőre nem érkezett hír arról, hogy a város környékén leállt volna az olajkitermelés.

Hétfőn kijárási tilalmat rendeltek el Bászrában. Egy katonai illetékes szerint a város jelenleg szinte üres, a járművek nem közlekednek, senki nem ment munkába, mert az emberek nem merik kitenni a lábukat az utcára.

Fegyveres harc kezdődött a délelőtti órában Bagdad Szadrváros nevű körzetének utcáin is az iraki hadsereg alakulatai és a Mahdi Hadseregének osztagai között. A síita milícia közlése szerint a Mahdi Hadserege elfoglalta a biztonsági erők több ellenőrzőpontját a síiták lakta városrészben.

A milícia elleni támadás miatti tiltakozásul Szadr hívei országos polgári engedetlenségi kampányt hirdettek.

A címlapról ajánljuk