INFORÁDIÓ 

2018. március 22. csütörtök
Beáta, Izolda

Menedéket talált Észak-Afrikában az al-Kaida

Infostart / InfoRádió
Az al-Kaida egyik kiképzőtáborát fedezte fel a német hírszerző szolgálat, amelynek elnöke szerint Észak-Afrikában kedvezőek a feltételek ahhoz, hogy a szélsőséges iszlám csoport zavartalanul előkészítse bevetéseit.

Ernst Uhrlau az interjúban elmondta, hogy az úgynevezett iszlám szent háború új válfajával állunk szemben, amely a korábbinál is fokozottabb mértékben fenyegeti Németország biztonságát. A hírszerző szolgálat elnöke szerint Észak-Afrika arab országaiban az al-Kaida kedvező feltételekre talált új kiképzőtábor létesítésére, de más csoportok is működnek itt, amelyek támogatják Oszama bin Laden céljait.

Uhrlau rámutatott arra, hogy Németországban közel 700 olyan személy áll megfigyelés alatt, akikről feltételezik, hogy bármikor készen állnak terrorcselekmények elkövetésére. Közülük sokan jártak Afganisztánban és Pakisztánban, ahol közvetlen kapcsolatba léptek szélsőséges iszlám erőkkel.

A német hírszerző szolgálat elnökének nyilatkozata egybe esik az al-Kaida élén álló Oszama bin Laden helyettesének tekintett Ajman az-Zavahiri felhívásával, amelyben elérkezettnek nevezte az időt újabb merényletek elkövetésére mindazok ellen, akik "az amerikai és zsidó érdekek támogatói a világban".

Ezek között név szerint említette az egyiptomi államfőt, valamint Szaúd-Arábia és Jordánia királyát is. Oszama bin Laden alig néhány napja szintén az internet útján eljuttatott üzenetben szólított fel arra, hogy a gázai övezetet mielőbb meg kell szabadítani az izraeli blokádtól:

Hanganyag: Vincze András

Kapcsolódó hang

Hanganyag
 


A címlapról ajánljuk