INFORÁDIÓ 

2018. március 17. szombat
Gertrúd, Patrik

Letette az esküt az új pakisztáni kormányfő

InfoRádió / MTI
Egy nappal megválasztását követően kedden Pervez Musarraf elnök előtt letette a hivatali esküt az ország új miniszterelnöke, Juszuf Raza Gilani.

A politikus a meggyilkolt Benazir Bhutto ex-kormányfő pártját, a Pakisztáni Néppártot (PPP) képviseli. Az eseményen nem volt jelen Bhutto özvegye, Aszif Ali Zardari, illetve fia, Bilaval Bhutto Zardarim.

Az alig öt percig tartó, a pakisztáni állami tv által közvetített beiktatást követően a PPP tagjai azt skandálták, hogy "Éljen soká Bhutto".

Az 55 éves Gilanit, aki korábban a parlament elnöke is hétfőn elsöprő többséggel választotta meg kormányfőnek a pakisztáni nemzetgyűlés: a 342 képviselőből 264-en szavaztak rá. Musarraf jelöltje, Csaudri Elahi mindössze 42 voksot kapott. Gilani minden valószínűség szerint koalíciós kormányt hoz létre Navaz Sarif volt miniszterelnök pártjával, a Pakisztáni Muzulmán Liga-Navazzal (PML-N).

Az új miniszterelnök, akit Musarraf katonai rezsimje ötévi börtönre ítélt korrupció címén, megválasztása után rögtön szembeszállt az államfővel: elrendelte azoknak a bíráknak a szabadon bocsátását, akiket a 2007 novemberében bevezetett rendkívüli állapot idején helyeztek házi őrizet alá.

A pakisztáni legfelsőbb bíróság e tagjai ugyanis megkérdőjelezték Musarrafnak a parlament által egy hónappal korábbi újraválasztásának érvényességét. Gilani egyúttal azt is bejelentette: kezdeményezi, hogy ENSZ-vizsgálat induljon Benazir Bhutto meggyilkolásának ügyében.

A címlapról ajánljuk