eur:
393.83
usd:
367.83
bux:
66376.55
2024. április 25. csütörtök Márk

Börtönlakók kezelik a személyes adatokat?

"Ambiciózus telefonos ügyintéző kerestetik, tapasztalat nem szükséges, büntetett előélet viszont elengedhetetlen." A hirdetési szöveg természetesen vicc, az azonban nem, hogy Ausztria börtöneiben efféle munkát végezhetnek az ott lakók.

Az osztrák igazságügyi tárca úgy döntött, hasznosítja a börtönökben fogva tartott, számára olcsó munkaerőt, és a rabok foglalkoztatásával betör a telemarketinges piacra. Az elítélteket számítógépek elé ülteti, fejükre head-setet ad, a szolgáltatását pedig magáncégeknek kínálja.

Az ügyfelek természetesen azonnal tiltakoztak, mondván: rossz kezekbe kerülnek a személyes adataik. Senki sem örül ugyanis annak, ha nevét, telefonszámát és címét egy elítélt megismerheti. A tárca azonban azt felelte minderre: a program résztvevőit alapos vizsgálatnak vetik alá, mielőtt munkába állítják őket.

Az etikai és jogi aggályaikat a börtönőrök is kifejezték, a minisztérium azonban nekik azzal érvelt: olyan anyagi haszon remélhető az üzlettől, amely szinte minden más érvet lesöpör.

Az egyik Graz melletti kisebb börtönben, Karlauban például 26 fogvatartott foglalkoztatásával évente csaknem 40 ezer eurós (csaknem 10 millió forintos) haszonra tehet szert az intézmény. De nem ez az egyetlen ausztriai börtön, amely felajánlja ügyfélszolgálati munkáját a vállalatoknak.

A szolgáltatást igénybe vevő cégek listáját nem hozták nyilvánosságra, egyes bírálók azonban úgy tudják: német és osztrák telefontársaságok rendelik meg a börtönlakók munkáját.

Címlapról ajánljuk

Annyi Szoboszlai Dominik álmainak

Az Everton hazai pályán 2-0-ra verte városi riválisát, a Szoboszlai Dominikkel felálló Liverpool FC-t az angol labdarúgó-bajnokság 29. fordulójából szerdára halasztott mérkőzésen.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 24. 22:41
×
×
×
×