INFORÁDIÓ 

2018. március 17. szombat
Gertrúd, Patrik

Valki: Felemás helyzet alakult ki Koszovó kapcsán

Infostart / InfoRádió
Valki László nemzetközi jogász szerint Koszovó jogi státusa már most stabil, és ez nem attól függ, hogy hányan ismerik el. A szakértő elmondta: egy ország léte a nemzetközi gyakorlatban attól függ, hogy állami szervei képesek-e kormányozni. Hozzátette: Koszovónak még évekig komoly nehézségei lehetnek például akkor, ha polgárai utazni szeretnének.

A nemzetközi jog szerint egy állam létrejötte és szuverenitása nem függ attól, hogy a külföldi hatalmak elismerik-e vagy sem, a gyakorlatban ez ugyanakkor fontos kérdés - mondta az InfoRádiónak Valki László.

A nemzetközi jogász kifejtette, hogy egy függetlenné vált állam akkor tud kapcsolatokat teremteni más államokkal, ha azok ténylegesen önállónak tekintik. Ez sok területen megnyilvánul, hiszen egy el nem ismert állam útlevelét nem ismerik el külföldön, és törvényeit nem fogadják el - emelte ki.

Felemás helyzet alakult ki, hiszen 32 állam elismeri Koszovót, a többi egyelőre nem - közölte Valki László.

Nyitott kérdés, hogy mi fog történni, ha egy koszovói állampolgár a saját útlevelével akar utazni, de várhatóan nehézségei lesznek - vélekedett a nemzetközi jogász. Hozzátette: ez egy kényelmetlen helyzet lesz, de úgy tűnik, hogy tökéletes megoldás erre nem létezik.

Hanganyag: Molnár Anikó


A címlapról ajánljuk