eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 4. szombat Flórián, Mónika

Obama adatai után kutakodtak

Az amerikai külügyminisztérium azután nyomoz, hogy miért kutakodtak szerződéses alkalmazottak Barack Obama demokrata elnökjelölt-aspiráns útlevelének adatai között három alkalommal is az elmúlt hónapokban. A botrány nyomán két alkalmazottat elbocsátottak, egy pedig fegyelmit kapott. Obama Hawaiin született, és egy ideig Indonéziában élt.

Az amerikai külügyminisztérium két szerződéses alkalmazottját bocsátották el a Barack Obama adatai körül kirobbant ügy miatt. A minisztérium nem adta ki a két elbocsátott és egy fegyelmit kapott dolgozó nevét. és azt sem volt hajlandó közölni, mely cég alkalmazásában álltak.

Sean McCormack külügyi szóvivő szerint egyelőre úgy tűnik, a kíváncsiságon kívül semmi más nem motiválta őket. Ennek ellenére az intézmény vizsgálatot rendelt el. Nem világos az sem, hogy milyen adatokat láthattak a kiváncsiskodók.

Bill Burton, az Obama-kampány szóvivője a magánélet elleni "felháborító támadásnak" nevezte az esetet, és a terrorveszéllyel indokolt különböző lehallgatási ügyekre utalva azt mondta: az illeszkedik a Bush-kormányzatnak az állampolgárokkal szembeni politikájába.

Obama adataitba január 9-én, február 21-én és március 14-én tekintettek bele az alkalmazottak. Az adatbázis jelzi, ha valaki a kiemelt személyek adataihoz próbál hozzáférni, így találtak rá a kutakodó alkalmazottakra.

Politikai célzat?

Az ügyben felmerült, hogy az elnökválasztásokat megelőzően politikai célzattal nézelődtek Obama adatai között. Patrick Kennedy külügyi államtitkár erre azt mondta: nem firtatják az útlevélosztály alkalmazottainak politikai preferenciáit.

Barack Obama Hawaiin született, majd gyermekként több éven át Indonéziában élt, mielőtt hazatért volna az Egyesült Államokba. A szenátor édesapja kenyai származású ,és Obama tartja a kapcsolatot ottani rokonaival.

1992-ben a külgyminisztérium egy republikánus érzelmű dolgozója a demokrata párti jelölt, Bill Clinton adatait kutatta. Õt is eltávolították.

Egyes Hawaii nacionalisták szerint a szigetek nem tartoznak az Egyesült Államokhoz, így Obama nem amerikai születésű, és nem lehet az ország elnöke. Számottevő politikai erők azonban nem veszik komolyan a kifogást. A rivális demokrata jelölt, Hillary Clinton felháborítónak nevezte az esetet, és annak azonnali kivizsgálását sürgette.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Árokszállási Zoltán: hamarosan felpöröghet a magyar gazdaság

Az MBH Bank elemzői szerint 2024 második felében felpöröghet a magyar gazdaság, bővülhet a fogyasztás, így részben ennek köszönhetően a GPD növekedése éves átlagban elérheti a 2,7 százalékot - mondta az InfoRádiónak az MBH Elemzési Centrum vezetője.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×