INFORÁDIÓ 

2018. március 21. szerda
Benedek

Keresztre feszítés: az egyház ellenzi a Fülöp-szigeteki szokást

Infostart / InfoRádió
A Fülöp-szigeteken ismét önkéntes keresztrefeszítésekkel és hátuk korbácsolásával emlékezett meg a hívők egy része Nagypéntekről. A katolikus egyház ellenzi a gyakorlatot, mert úgy véli, hogy a nap lelki tartalma elsikkad a fizikai szenvedés miatt. A filippinókat emellett ismét figyelmeztették a keresztrefeszítés kockázataira.

A Fülöp-szigetek északi részén sokan továbbra is úgy próbálják demonstrálni hitüket, hogy keresztre feszíttetik magukat, vagy korbáccsal verik véresre a hátukat. A Manilától mindössze 80 kilotérre fekvő Cutud faluban több férfit is - Jézus megfeszítését idézve - ceruza méretű szögekkel keresztre feszítettek.

Máshol egy 15 éves fiú és egy 18 éves lány is hasonló módon vállalta a szenvedést. Cutud immár hagyományosan a húsvéti keresztre feszítések színhelye, ahol nyüzsögnek az újságírók is.

Azok, akik nem vállalják a keresztrefeszítést, bambuszból készült korbácsokkal ostorozzák véresre a hátukat. A hangulat azonban ünnepi - számoltak be róla a hírügynökségek. A nézelődőknek sört, jégkrémet és emléktárgyakat kínálnak az útmenti árusok.

A mélyen katolikus Fülöp-szigeteken több millió ember böjtöl és imádkozik húsvét előtt. Maga az egyház elítéli a hit extrém megnyilvánulásait. "Az ünnep spirituális jellege teljesen elvész a különböző bemutatókkal, amelyeket egyesek mindenféle fenntartás nélkül végignéznek" - mondta Deogracias Iniguez érsek.

A csúcstartót 15-ször feszítették meg

A rituálék során külföldieket, köztük egy belga apácát és egy japán férfit is keresztre feszítettek. Eddig senki sem halt bele a megpróbáltatásba.

A Fülöp-szigeteki Egészségügyi Minisztérium a gyakorlatba belenyugodva arra sürgette a résztvevőket, hogy legalább oltassák be magukat tetanusszal.

A Manila Times jelentése szerint azt is tanácsolta a hatóság, hogy vizsgálják meg, megfelelnek-e az ostorok a higénés előírásoknak, a keresztre feszítéskor használt szögeket pedig először alkoholba áztatva fertőtlenítsék.

A keresztre feszítettek között van egy halárus is, akit immár 15 alkalommal, de ezúttal utoljára feszítettek meg. A férfi így akart hálát adni azért, amiért édesanyja kigyógyult a tuberkulózisból.


A címlapról ajánljuk