eur:
395.15
usd:
371
bux:
65118.41
2024. április 19. péntek Emma

Erdélyben is atrocitásokkal zajlott a megemlékezés

Sok év békés ünneplés után atrocitás is történt Erdélyben a március 15-i ünnepségek alkalmával. Román fiatalok leütöttek és véresre rugdostak egy magyar zászlót vivő kokárdás fiút Kolozsvár belvárosában.

A fiú a március 15-i ünnepségek helyszíne felé tartott, amikor a román nemzeti színű sálakat viselő fiatalok útját állták. Támadói minden bizonnyal annak az Új Jobboldal nevű szélsőséges szervezetnek a tagjai vagy szimpatizánsai voltak, amelyik a magyar nemzeti ünnep kolozsvári helyszíne közelében ugyanabban az időpontban a magyar szeparatizmus elleni tűntetést hirdetett.

Ezen mintegy százan vettek részt és kiabálták, hogy ki a magyarokkal az országból. Az áldozat törvényszéki orvosi látleletet vetetett sérüléseiről, és feljelentést tett a rendőrségen. Kolozs megye prefektusa határozott és szigorú fellépést ígért a bántalmazók ellen.

Az erdélyi március 15-ét egyébként a Koszovó függetlenségének a közelmúltbeli kikiáltása és a június 1-jére kitűzött helyhatósági választások szabták meg.

Egy bukaresti napilap csütörtökön azt az értesülését közölte, hogy a magyar nemzeti ünnepen Koszovó mintájára Székelyföld is kikiáltja függetlenségét. Markó Béla a Romániai Magyar Demokrata Szövetség elnöke marosvásárhelyi beszédében arra figyelmeztetett, Koszovóban is szabadon élhettek volna egymás mellett az albánok és a szerbek.

A többség véres terrorja vezetett az elszakadáshoz. Markó Béla azt is megemlítette, hogy Erdély a románok és a magyarok közös hazája, a magyarság pedig békés parlamenti eszközökkel kíván küzdeni a jogaiért.

Az erdélyi ünnepségeken felolvasták Calin Popescu Tariceanu üzenetét. Ebben a miniszterelnök többek között arra hívta fel a figyelmet, hogy az elmúlt évtizedben a román-magyar viszony példaértékűvé vált a térségben.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Vitézy Dávid: Gyurcsányozás és Budapest-ellenes minisztérium helyett a város legyen a középpontban!
választás 2024

Vitézy Dávid: Gyurcsányozás és Budapest-ellenes minisztérium helyett a város legyen a középpontban!

101 pontban hirdette meg főpolgármesteri választási programját. Sokkal több van szerinte Budapestben, ráadásul a külső kerületeket is magára hagyta a várospolitika, pedig ott lakik a budapestiek háromnegyede - mondta programadó-kampánynyitó rendezvényén Vitézy Dávid, az LMP által támogatott főpolgármester-jelölt. Elege van a "Gyurcsányozásból", és felidézte, mit csinált Karácsony Gergellyel a villamos, illetve a tram-train a 2022-es kampány ellenzéki előválasztásán.
VIDEÓ
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 19. 12:04
2024. április 19. 11:45
×
×
×
×