eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar

Alaposan belekotornak a képviselők zsebébe

Nyilvánosságra hozzák a brit parlamenti képviselők tételes költséglistáját 2004-től kezdődően - értesült a BBC. A hatályos szabályok szerint a honatyák évi 23 ezer fontot (közel 8 millió forintot) számolhatnak el második otthonuk költségeire.

Nyilvánosságra kerülhetnek a brit parlamenti képviselők 2004-től kezdődő tételes költségelszámolásai - tudta meg a BBC. A brit közszolgálati médium emlékeztetett arra, hogy az alsóházi politikusok döntő része évi 23 ezer fontot (7,8 millió forintot) számolhat el második otthona költségeire.

Az alsóházat az információ nyilvánosságát szabályozó törvény keretein belül kötelezték első körben arra, hogy adja ki 14 képviselő részletes költségelszámolását. Korábban már megjelent egy költségvetési lista, melyből kiderült, hogy a képviselők például 10 ezer fontos (3,4 millió forintos) értékhatárig rendezhetik be konyhájukat.

Újabb csapás


A BBC politikai szerkesztője a hír kapcsán rámutatott: a nyilvánosságra hozatal újabb csapás a folyamatosan zajló, a politikusok költségtérítéséről szóló vitában. Nick Robinson szerint név nélkül nyilatkozó képviselők azt mondták neki: úgy kezelik őket, mintha csalók lennének.

A BBC úgy tudja, a képviselők költségtérítését vizsgáló bizottság azt javasolja, hozzanak nyilvánosságra minden képviselői költséglistát az elmúlt három évből. Cserébe a politikusok valószínűleg azt kérik majd, hogy emeljék meg napi 160 fontos (54 ezer forintos) juttatásukat.

Mit igényelhetnek?


A hatályos szabályozás szerint minden Londonon kívül élő képviselő jogosult a "második otthon" fenntartásához való hozzájárulásra, évi maximum 23 ezer font (7,8 millió forint) értékben. Az összegben benne foglaltatik a bérlés, szállodai tartózkodás vagy kamattörlesztés összege is.

A politikusok elszámolhatják a többi között a televízió-, vagy ágyvásárlást, a lakásuk felújításának költségeit csakúgy, mint havi 400 fontot (136 ezer forintot) étkezésre.

Korábban már nyilvánosságra hoztak egy listát, amely tételesen tartalmazta a képviselők által maximálisan visszaigényelhető összegeket. Így egy új konyháért 10 ezer fontot (3,4 millió forintot), egy új fürdőszobáért 6335 fontot (2 millió 154 ezer forintot), egy televízióért pedig 750 fontot (255 ezer forintot) számolhatnak el a brit alsóház képviselői.

A vizsgálatok azt követően kezdődtek, hogy kiderült: az ellenzéki konzervatív párt képviselője, Derek Conway mintegy 40 ezer fontot (13, 6 millió forintot) fizetett ki a fiának parlamenti kutatómunka címén, míg a gyerek iskolába járt.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×