INFORÁDIÓ 

2018. március 19. hétfő
Bánk, József

Kompenzálja a kormány az euró bevezetésének negatív hatásait

Infostart / InfoRádió
Kompenzálni fogja a kormány az alacsony jövedelmű szlovákiai lakosok számára az euró bevezetés negatív hatásait - állítja a Vladimir Meciar volt kormányfő, aki erről egy tévés vitaműsorban beszélt.

A volt miniszeterlnök Csáky Pállal vitázott a Joj kereskedelmi televízió népszerű műsorában. Amikor az euró bevezetéssel kapcsolatos kérdésekről esett szó, Vladimir Meciar váratlan bejelentést tett.

Mint mondta, a szlovák kormány 22 milliárd koronát, azaz csaknem 180 milliárd forintot költ jövőre arra, hogy a kis jövedelemű lakosoknak kompenzálja az euró bevezetésének negatív hatásait, főleg a várható áremelkedést.

Meciar elképzelése szerint 12 milliárd koronát a nyugdíjak emelésére, 10 milliárdot pedig az euró bevezetésével járó áremelkedés további ellensúlyozására fordítanak. A volt miniszterelnök nem titkolta, hogy ez egyelőre csak az ő személyes számítása, nem beszélt még róla Ján Pociatek pénzügyminiszterrel, de "a kormány már megkezdte a források gyűjtését erre a célra.

Vita a koalíción belül

Csáky Pál, a Magyar Koalíció Pártja elnöke kételyét fejezte ki, hogy a kormány valóban ilyen lépésre készülne. Arra a kérdésre, hogy honnan biztosítja a kormány ezt a hatalmas összeget, Meciar azt mondta: ez a pénz már most is megvan, mégpedig "itt az országban".

Tény, hogy az euró 2009 január elsején tervezett bevezetésével kapcsolatban az utóbbi időben a kormánykoalíción belül is megoszlanak a vélemények. Nemrégen Ján Slota, a Szlovák Nemzeti Párt elnöke kérdőjelezte meg az európai pénznem bevezetésének szükségességét, igaz később, Robert Ficóval való találkozása után módosította kijelentését.

Meciar szerint az ország most már nem hátrálhat meg, azt azonban kizárta, hogy az euró bevezetése miatt idő előtti parlamenti választásokat kellene tartani. Csáky a vitaműsorban úgy vélte, hogy Fico fél az euró bevezetésétől.

Hanganyag: Protics János


A címlapról ajánljuk