eur:
393.92
usd:
368.24
bux:
66376.55
2024. április 25. csütörtök Márk

Nem Mississippiben dől el Clinton és Obama sorsa

Mississippi államban nem dőlhet el a két demokrata elnökjelölt-aspiráns, Hillary Clinton és Barack Obama versenye - véli az InfoRádió által megkérdezett Amerika-szakértő. A Demokratikus Átalakulásért Intézet igazgatóhelyettese szerint a szuperdelegátusokon múlik, ki lesz az elnökjelölt. A republikánusoknál már csak az a kérdés, ki indul a novemberi választáson alelnökjelöltként.

Bár a Mississippi államban tartott előválasztáson valószínűleg Barack Obama fog győzni, a közte és Hillary Clinton között folyó küzdelem az elnökjelöltségért nem dőlhet el - véli Orbán Anita Amerika-szakértő.

A Demokratikus Átalakulásért Intézet igazgatóhelyettese az InfoRádiónak elmondta: Mississippiben a demokrata szavazók többsége afroamerikai, akik közül tízből kilencen általában Obamára szavaznak, Hillary Clinton éppen ezért nem is kampányol a déli államban.

Barack Obama előnye növekedni fog, de nem tud elhúzni ellenfelétől - fűzte hozzá Orbán Anita.

Csak elképzelés?

Az utóbbi időben Hillary Clinton kampánystábja arról igyekszik meggyőzni Barack Obamát, hogy legyen ő a politikus alelnökjelöltje, hiszen kettőjüknek nagyobb esélyük van a republikánus John McCain ellenében.

Az Amerika-szakértő szerint ez a javaslat nem valósul meg, hiszen az illinois-i szenátor mostanában arról beszél: az elmúlt két-három hétben a Clinton házaspár egyfolytában azt az üzenetet küldte, hogy alkalmatlannak tartja őt az elnöki pozícióra, és arra, hogy az amerikai fegyveres erők parancsnoka legyen. Miért gondolják tehát, hogy jó alelnök lenne belőle?

Szinte biztos - véli Orbán Anita -, hogy a két demokrata elnökjelölt-aspiráns küzdelmét a szuperdelegáltak, és nem az államokban tartott előválasztások eredményei döntik majd el.

Obama és Clinton fej fej mellett halad, éppen ezért egyikük sem lesz képes a csak ezután szavazó államokban összegyűjteni a jelöltséghez szükséges delegátusi szavazatokat.

Ki lesz előnyben?

A következő előválasztásokon csupán annyi dőlhet el, hogy ki rendelkezik majd több vokssal azelőtt, hogy a szuperdelegátus döntene róluk; valószínű, hogy Barack Obama lesz előnyben - mondta a Demokratikus Átalakulásért Intézet igazgatóhelyettese.

Kérdés, hogy bepótolják-e a floridai és michigani demokrata előválasztást, a két állam ugyanis összesen 313 delegáltat küld a kongresszusba. Ha igen, előfordulhat, hogy az egyik kandidátus megszerezheti a szükséges előnyt - mondta Orbán Anita.

A republikánusoknál a Mississippi állambeli választás már nem számít: ezen az oldalon már arról folyik a vita, hogy ki lesz John McCain alelnökjelöltje - fűzte hozzá az Amerika-szakértő.

Hanganyag: Hegedûs Zsuzsa

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

A platform jelenleg a legnépszerűbb a fiatalok körében, és amellett, hogy rengeteg időt töltenek el rajta, a megjelenő tartalmak jelentős befolyással vannak a felhasználókra politikailag is. A meghozott törvény arra kényszeríti a kínai vállalatot, hogy amerikai kézbe adja tengerentúli leányvállalatát, ám az államvezetés úgy is dönthet, hogy titkos technológiává nyilvánítja az algoritmust, így viszont 170 millió felhasználó maradhat hoppon.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Reggel az ázsiai tőzsdéken kedvező hangulatban telt a kereskedés, ezt követően azonban Európában és Amerikában is elfogyott a lendület délutánra a tőzsdéken. Az üzemanyagárakról szóló bejelentést követően is erős a Mol, az olajcég árfolyama  2 százalékos pluszban zárt. Amerikában kis mértékű, vegyes irányú elmozdulás volt látható. Hasonló témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 24. 22:41
×
×
×
×