eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar

A lengyelek igent mondtak Bushnak

Az Egyesült Államok segít a lengyel hadsereg korszerűsítésében, cserébe azért, hogy Varsó hozzájáruljon 10 amerikai elfogó rakéta lengyelországi telepítéséhez. Ez a konkrét hozadéka Donald Tusk lengyel miniszterelnök washingtoni tárgyalásainak.

Washingtonnak sikerült a maga oldalára állítania az új lengyel miniszterelnököt, aki elődjével szemben kevésbé harcias hangnemben beszélt Moszkváról, és azt mondta, hogy a rakétapajzs befogadása veszélyes lehet.

A Fehér Ház nyugtázhatja, hogy a legfontosabb kelet-európai szövetségese újra százszázalékosan elkötelezte magát mellette.

George Bush amerikai elnök azt ígérte a Washingtonba látogató Donald Tusknak, hogy az amerikai rakétavédelmi rendszer befogadásáért cserébe az Egyesült Államok segít a lengyel hadsereg modernizálásában.

Valdimir Putyin elnöksége alatt Oroszország egyre hangosabban tiltakozott az amerikai védelmi elképzelés ellen, mert azt felé irányuló fenyegetésnek tartja.

A hidegháborús retorikába az előző lengyel kormány is besegített, Moszkva pedig higiéniai okokra hivatkozva kitiltotta piacáról a lengyel mezőgazdasági termékeket. Mindezt úgy, hogy a lengyel kolbászt vagy káposztakonzerveket bármelyik uniós nagyvárosban meg lehet vásárolni.

Az amerikai-lengyel egyezményről szólva Gerorge Bush azt mondta: olyan alku született, amely nem teszi ki szükségtelen veszélynek a lengyel népet.

Az ősszel hatalomra került Tusk szerint Varsónak is kapnia kell valamit az amerikai terv támogatásáért. Jelezte Washingtonnak: Patriot rakétákkal akarja felszerelni légvédelmét.

A lengyel vezetés szerint nincs szó túlzott követelésről, mivel Varsó az iraki háborúban és Afganisztánban is támogatta szövetségesét.

Előfordulhat azonban, hogy az utóbbi akcióban amerikaiak nagyobb fokú részvételre fogják ösztönözni az országot és annak vezetését, hiszen az Egyesült Államok védelmi minisztere nemrég bírálta azokat a szövetségeseket, akik nem hajlandók harcolni a tálibok ellen.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×