INFORÁDIÓ 

2018. március 23. péntek
Emőke

Támadást terveztek az olimpia ellen

InfoRádió / MTI
Terrorista akciót hiúsított meg a legénység egy kínai személyszállító repülőgépen - jelentették be vasárnap a pekingi hatóságok.

A kínai hírügynökség jelentése szerint az északnyugati a China Southern Airlines légitársaság Hszincsiang tartomány fővárosából, Urumcsiból Pekingbe induló gépe kényszerleszállást hajtott végre Kanszu tartomány fővárosában.

Az esetről névtelenül nyilatkozó forrás szerint a gép mosdójában gyúlékony anyagot találtak, a járat utasai közül pedig legalább kettőt letartóztatott a rendőrség.

Hszincsiangban él a kínai muzulmánok többsége, közel tízmillió ujgur, akit zavar a kínaiak évtizedek óta tartó betelepülése. A terület a harmincas években Kelet-Turkesztán néven helyi hadurak vezetése alatt gyakorlatilag önállóságot élvezett, s ma is vannak szeparatista törekvések a függetlenség elnyerésére.

Január végén a rendőrség Urumcsiban felszámolt egy szeparatista csoportot, s ennek során két fegyverest megöltek, 15-öt letartóztattak. Céljuk állítólag a pekingi olimpia megzavarása volt.

A címlapról ajánljuk