INFORÁDIÓ 

2018. március 21. szerda
Benedek

Elmarad a német mozdonyvezetők sztrájkja

InfoRádió / MTI
Németországban elmarad a mozdonyvezetők legnagyobb szakszervezetének hétfőre meghirdetett sztrájkja, miután megállapodás született a béremelés még függőben lévő valamennyi kérdéséről.

A Deutsche Bahn és a szakszervezet már korábban megegyezett arról, hogy a mintegy 20 ezer mozdonyvezető két részletben összesen 11 százalékos béremelést kap, később azonban a vasút vezetősége új feltételeket fogalmazott meg, így azok teljesítéséig a megállapodást nem írták alá.

A sztrájk lemondása ellenére sokan attól tartanak, hogy a vonatoknak akár a fele nem tud elindulni hétfő reggel, miután időt vesz igénybe, hogy a szükségmenetrendről a szokásosra álljon vissza a vasút Németországban.

Az 1,3 millió közalkalmazottat tömörítő ver.di szakszervezeti szövetség által szervezett munkabeszüntetés pénteken elsősorban Berlin közlekedését bénította meg.

Továbbra sem közlekedtek az autóbuszok és a villamosok, és a földalatti vasút sem. A megnövekedett autóforgalom miatt a német fővárosban óriási dugók alakultak ki.

A ver.di a béremelési követelések nyomatékosítása érdekében hirdette meg a figyelmezető sztrájkot. A szakszervezet 8 százalékos bérnövelést követel - de legalább havonta 200 eurós emelést -, a munkáltatók viszont 5 százalékot ajánlottak a következő két évre azzal a feltétellel, hogy meghosszabbítják a munkaidőt.

A címlapról ajánljuk