INFORÁDIÓ 

2018. március 19. hétfő
Bánk, József

Egész Európa légiközlekedését megbéníthatja a német sztrájk

Infostart / InfoRádió
Folytatódik a közalkalmazottak és a munkaadók közötti bérvita Németországban. A szakszervezetek ezen a héten a repülőterek megbénításával akarnak nagyobb nyomatékot biztosítani bérkövetelésüknek.

A közalkalmazottak érdekeit képviselő szakszervezet és a munkaadók legutóbbi tárgyalása is eredménytelenül zárult, ezért a szakszervezet bejelentette, hogy fokozni kívánja a nyomást béremelési követelésének elfogadtatása érdekében.

A héten a repülőterek megbénításával akarja a munkaadókat rákényszeríteni a 8 százalékos fizetésemelésre. Az állami munkaadó azonban eddig csak 5 százalékos emelésre lenne hajlandó, erre is csak a jelenlegi 38,5 órás heti munkaidő 40 órára emelése mellett.

A szakszervezet eddig nem közölte, hogy melyik napon akarja megbénítani a németországi repülőterek forgalmát. Erre a közalkalmazásban lévő tűzoltók sztrájkja révén nyílik lehetősége, mert ha ők leteszik a munkát, nem szavatolható a repülőtéri forgalom biztonsága.

Hasonló helyzet áll elő, ha a biztonsági ellenőrök maradnak távol. A hannoveri Neue Presse című lap feltételezi, hogy a sztrájk esetén a német légteret is le kell zárni az áthaladó forgalom elöl, ami komoly zavart okozhat egész Európa légiközlekedésében.

Hanganyag: Vincze András


A címlapról ajánljuk