eur:
389.48
usd:
361.72
bux:
68002.24
2024. május 3. péntek Irma, Tímea

A volt kém vallomása: "a titkosszolgálat ölhette meg Diana hercegnőt"

Egy volt brit kém nem tartja kizártnak, hogy az angol elhárítás gyilkolhatta meg Diana walesi hercegnőt. Richard Tomlinson szerint az MI6 egy speciális lámpa segítségével vakíthatta el a hercegnő autóját vezető sofőrt, aminek következtében az egy oszlopnak hajtott az egyik párizsi alagútban.

Richard Tomlinson a Diana hercegnő halálának körülményeit tisztázni hivatott tárgyaláson azt mondta: nem tartja kizártnak, hogy korábbi titkosszolgálati kollégái felelősek Diana walesi hercegnő 1997-es haláláért.

Az egykori kém ezt arra a jelentésre alapozza, mely szerint a párizsi baleset előtt egy éles fény villant fel az alagútban, ahol a hercegnő és párja, Dodi Fayed életét vesztette.

Richard Tomlinson vallomásában felidézett egy kiképzést, amikor bemutattak neki egy hordozható stroboszkópos lámpát, melyet a sofőrök időleges megvakítására akartak fejlesztettek ki a brit titkosszolgálatnál.

A volt titkosügynök állította: 1992-ben saját szemével Szlobodan Milosevics akkori szerb elnök meggyilkolására vonatkozó terveket tartalmazó dokumentumokat. A terv szerint a gyilkosságot az államfő sofőrjének stroboszkópos elvakításával hajtották volna végre egy genfi alagútban.

A terv "riasztó és nagyon hátborzongató hasonlóságot" mutatott a hercegnő halálának körülményeivel - jelentette ki Richard Tomlinson. A volt kém közölte: ismeri a terv lehetséges kidolgozóját is, akire csak "A"-ként utalt.

"A" az MI6 egyik részlegének "rendkívül ambiciózus és szorgalmas", a harmincas évei elején járó főnöke volt. A férfira a Lord Stevens vezette rendőrségi vizsgálat dokumentumaiban csak "Halként" utalnak.

Richard Tomlinson azt állította, hogy a Szlobodan Milosevics meggyilkolására vonatkozó terveket "A" mutatta meg neki az MI6 akkori főhadiszállásának 11. emeletén. A dokumentum a Nagy-Szerbia megteremtésére vonatkozó elképzeléseivel, a koszovói albánok elleni népirtás veszélyével és a boszniai szerb vezető, Radován Karadzsics támogatásával indokolta a szerb elnök meggyilkolásának tervét.

"Nem kételkedtem abban, hogy 'A' teljesen komolyan veszi a tervet. Ambiciózus és komoly tisztviselő volt, aki nem kockáztatta volna a karrierjét azzal, hogy poénból készít egy ilyen javaslatot" - vallotta az MI6 egykori ügynöke.

A vizsgálatban résztvevő egyik szakember, Nicholas Hilliard állítása szerint "A" korábban elismerte, hogy létezett egy, 1993 márciusában keletkezett, "egy esetleges vészhelyzetre vonatkozó", balkáni politikussal kapcsolatos dokumentum, ám az érintett nem Szlobodan Milosevics volt.

Richard Tomlinson állítása szerint a Diana autóját vezető Henri Paul az MI6 informátora volt. Erre az egykori ügynök akkor jött rá, amikor olyan dokumentum került a kezébe, amelyben egy terv szerint fegyvereket csempésztek volna ki a volt Szovjetunióból. Ebben szó esett egy meg nem nevezett, a párizsi Ritzben működő francia tisztről. Richard Tomlinson ebből később arra következtetett, hogy Henri Paulról van szó.

"Kétség nem fér hozzá, hogy Henri Paul személye érdekelhette a titkosszolgálatokat" - jelentette ki az egykori brit ügynök, hozzátéve: az MI6-nek sok fizetett informátora volt, köztük egy lesifotós és egy ügyvéd is.

Richard Tomlinson a Cambridge-i Egyetem elvégzése után, 1991-ben lett az MI6 munkatársa. Négy évvel később kirúgták, majd 1997-ben börtönbe került a titoktörvény megsértése miatt, mivel könyvet akart írni tapasztalatairól. A könyv 2001-ben Moszkvában meg is jelent. Richard Tomlinson jelenleg Franciaországban él.

Címlapról ajánljuk
Cservák Csaba: a júniusi választás anyagilag is fontos lehet a pártoknak

Cservák Csaba: a júniusi választás anyagilag is fontos lehet a pártoknak

Anyagi szempontból is fontos az ellenzéki pártoknak, hogy jól szerepeljenek az idei európai parlamenti és önkormányzati választáson, mert azzal növelik az esélyüket arra, hogy 2026-ban, az országgyűlési választáson egy százaléknál jobb eredményt érjenek el, és állami támogatásban részesüljenek. Az InfoRádióban Cservák Csaba alkotmányjogász professzor beszélt arról, hogy az állam mikor és miért támogatja a választáson elinduló pártokat.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×