eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 4. szombat Flórián, Mónika

Szexbotránya után akart öngyilkos lenni az államtitkár

Belpolitikai válságot okozott Görögországban egy államtitkár szexbotránya. Krisztosz Zahopoulosz öngyilkos akart lenni, de tette csak felnyitotta az emberek szemét. A botrány akár új választások kiírásához is vezethet.

A botrány még tavaly decemberben robbant ki Athénban, de azóta sem hagyja nyugodni a görög közvéleményt.

A görög kulturális minisztérium nagy hatalmú államtitkára, Krisztosz Zahopoulosz lefeküdt egy fiatal nővel, azt ígérve, hogy így jobb állást kaphat a tárcánál. A munkát azonban végül mégsem kapta meg Evi Tsekou, aki ezt követően felvette valamennyi randevúját az államtitkárral, hogy később ezzel zsarolja az 54 éves férfit.

A nő az intim pillanatokat tartalmazó DVD-vel a sajtót kereste meg, azonban a legtöbb helyről visszautasították.

Egy újságíró végül másolatot készített a felvételről, és elküldte azt a miniszterelnök, Kosztasz Karamanlisz hivatalába.

Miután az eset kiderült az államtitkár lemondott, és öngyilkosságot kísérelt meg: leugrott negyedik emeleten lévő lakása erkélyéről, azonban túlélte az esést. Krisztosz Zahopouloszt azóta is kórházban kezelik.

Az államtitkár ellen nem emeltek vádat amiatt, hogy egyik beosztottjával folytatott szexuális kapcsolatot, és visszaélt hatalmával, ugyanakkor Evi Tsekou zsarolás miatt állt a bíróság elé, és több hetet előzetes letartóztatásban töltött.

Az ügybe belekeveredett egy kormánypárti parlamenti képviselő is, aki el akarta simítani az esetet. Miután fény derült tettére, lemondott, így azonban a kormánypártoknak csak egy fős többségük van a görög törvényhozásban, ami alaposan megnehezíti a 2004-ben komoly reformokat kitűző kabinet helyzetét, és növeli az előrehozott választások kiírásának esélyét.

Az ügyészek vizsgálják a botrányba keveredett egykori államtitkár döntéseit és pénzügyeit, ugyanis korrupció gyanúja merült fel több építkezési engedély megadása kapcsán. Beszámolók szerint az államtitkár felelt az uniós támogatások elosztásáért, és nagyobb hatalma volt, mint a tárcavezetőnek.

Az ügyben érintett egy ügyvéd, Hercules Koutelidasz is, aki januárban szintén véget akart vetni életének.

A botrány után története legalacsonyabb népszerűségi mutatóit érte el a 2004 óta hivatalban lévő kormány. A Kosztasz Karamanlisz vezette kabinet a gazdaság területén ért el eredményeket, azonban az emberekkel ezzel kevéssé foglalkoznak, ha a korrupcióról lehet hallani.

Sokan vélik úgy Görögországban, hogy az eset rávilágított a görög társadalom több betegségére is: a politikában és sajtóban jelen lévő korrupcióra, a szexizmusra, és arra, hogy kapcsolatok nélkül lehetetlen az előremenetel a ranglétrán.

"Hiába tanulsz és dolgozol keményen, ha feljebb akarsz jutni, meg kell engedned, hogy valaki megmarkolja a fenekedet" - mondta egy 38 éves nő, Maria Saratsi, egy építési cég volt munkatársa.

"A botrány megmutatta, hogy mi történt az elmúlt években, és ezt senki sem ismerte el. Semmi sem változott ebben az országban" - vélekedett a 24 éves diák, Victoria Deligianni.

Címlapról ajánljuk
Cservák Csaba: a júniusi választás anyagilag is fontos lehet a pártoknak

Cservák Csaba: a júniusi választás anyagilag is fontos lehet a pártoknak

Anyagi szempontból is fontos az ellenzéki pártoknak, hogy jól szerepeljenek az idei európai parlamenti és önkormányzati választáson, mert azzal növelik az esélyüket arra, hogy 2026-ban, az országgyűlési választáson egy százaléknál jobb eredményt érjenek el, és állami támogatásban részesüljenek. Az InfoRádióban Cservák Csaba alkotmányjogász professzor beszélt arról, hogy az állam mikor és miért támogatja a választáson elinduló pártokat.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
Kulcsfontosságú adat jött - Mutatjuk a tőzsdei reakciókat

Kulcsfontosságú adat jött - Mutatjuk a tőzsdei reakciókat

Határozott emelkedéssel zártak tegnap az amerikai tőzsdék, amelyet vegyes mozgások követtek Ázsiában. A tegnapi zárás után jelentett az Apple, amelynek sikerült megverni az elemzői várakozásokat és története legnagyobb sajátrészvény-vásárlását jelentette be, így az iPhone-gyártó árfolyama jelentős pluszban indította a mai napot. Délután fontos munkaerőpiaci adat érkezett az USA-ból, az amerikai foglalkoztatottak létszámának emelkedése messze elmaradt a várakozásoktól, és jócskán csökkent az előző hónaphoz képest áprilisban. A tőzsdék a nap első felében is a pozitív tartományban mozogtak, majd a munkaerőpiaci adat után begyorsult az emelkedés.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×