eur:
389.5
usd:
363.46
bux:
68131.59
2024. május 2. csütörtök Zsigmond

Olcsó benzin: az oroszok meghálálják a barátságot

Csökkenhet a benzin ára Szerbiában annak az államközi megállapodásnak köszönhetően, amely szerint a Gazprom orosz gázipari óriás leányvállalata, a Gazprom Nyeft megszerzi a NIS szerb állami kőolajipari vállalat többségi részesedését.

Az újvidéki székhelyű - az olajbeszerzésben és feldolgozásban 2012-ig monopóliummal rendelkező - szerb cég megállapodott leendő többségi tulajdonosával, így február és július között 800 ezer tonna kőolajat kap.

Ezzel kizárták az üzletből az árat felhajtó közvetítőket, amelyek eddig komoly hasznot húztak abból, hogy a NIS nem tudott nagy tételben közvetlenül a termelőktől olajat vásárolni, mert külföldi adósságai miatt nem kapta meg az ehhez szükséges bankgaranciát.

A közvetítők - elsősorban egy londoni és egy ciprusi bejegyzésű cég - ilyet nem kértek, ellenben jóval drágábban szállítottak, tavaly már 450 millió dollár értékben.

A szerb sajtó nem tudta kideríteni, hogyan sikerült az orosz ügyletben kiküszöbölni a bankgarancia problémáját, és azt sem, hogy a NIS korábban miért nem élt a termelőkkel kötendő hosszú távú szerződés lehetőségével.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×