eur:
401.23
usd:
364.19
bux:
72720.89
2024. október 3. csütörtök Helga

Rádiótól internetig - minden fórumot felhasználnak a körözésre

A Vörös Hadsereg Frakció nevű szélsőbaloldali csoport működése idején hirdetőoszlopokon, de még házfalakon is láthatók voltak a merényletek elkövetésével gyanúsítottak fényképei. A kiterjedt körözés a jelek szerint eredményes volt, mert a rendőrségnek végül is sikerült a csoport tagjait elfogni. Ma már inkább rendőrségi épületekben láthatók körözött személyek képmásai.

Németországban körözést csak súlyos bűncselekmény elkövetésével gyanúsított személy, vagy börtönből szökött rab ellen lehet indítani. Ennek célja a keresett személy előállítása, őrizetbe vétele.

Körözést azonban lehet indítani a keresett személyek tartózkodási helyének felderítésére is - ezt leginkább azért szokták elrendelni, hogy megkönnyítsék a bírósági tanúk berendelését, ha azok címe ismeretlen.

De menhelyekről eltűnt gyerekek vagy ideggyógyintézetből kiszökött betegek, sőt időskori elbutulásban szenvedők megtalálására is körözést szoktak elrendelni, amelyben a rádió is fontos szerepet játszik Németországban, mert az adás végén a lakosság közreműködését kérve személyi leírást közölnek a keresett polgárokról.

A tévé bűnügyi műsoraiban is gyakran láthatók országos körözés alatt álló személyekről készült fényképek, vagy fantomrajzok. Kézre kerítésükben óriási jelentősége van az internetnek, amelyet a rendőrség rendszeresen felhasznál a gyanús személyekről készült felvételek közzétételére.

Bevonják a külföldi hatóságokat is


A schengeni szerződés fokozatos kiterjesztése következtében ugyan megszűnt az átmenő forgalom ellenőrzése Németország határain, de a határsávban szolgálatot teljesítő mozgó rendőregységeket minden esetben ellátják azon személyek felismerését szolgáló adatokkal, akik ellen országos körözést adtak ki.

Az ilyen akciókba általában bevonják a szomszédos országok hatóságait is, így például két évvel ezelőtt egy passaui diáklány nagy feltűnést keltő meggyilkolása után a spanyol rendőrség a Németországból kapott felvételek alapján tudta elfogni a két tettest.

Nem egy esetben jutalmat is kitűznek egy-egy körözött személy kézre kerítéséért, annak idején például a Vörös Hadsereg Frakció tagjainak nyomára vezetőket több ezer márka illette volna meg. A hatósági statisztika szerint a körözések nagy része eredményes.

Hanganyag: Vincze András

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

A lakhatást és a jelentős bérnövekedést segítő programot indít a kormány

Három újabb gazdaságélénkítő programról, a GYSEV magyar kézbe vételéről, a Magyarország elleni újabb uniós eljárásról, az Airbnb-tilalom lehetőségeiről, Orbán Viktor olaszországi látogatásáról és az új Nemzeti Galériáról is beszélt Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter és Vitályos Eszter kormányszóvivő.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.03. csütörtök, 18:00
Kovács Ákos
Kossuth-díjas zeneszerző, előadóművész
Egész Európa beleremeg abba, amit most az UniCredit pénzügyi zsenijei művelnek

Egész Európa beleremeg abba, amit most az UniCredit pénzügyi zsenijei művelnek

2007 óta nem látott Európa akkora határon átnyúló bankfelvásárlást, amekkora az olasz UniCredit és a német Commerzbank fúziójából összejöhet. A piaci manőverek sorozatát igénylő kísérlet mögött a felvásárlások nagymestere, a kontinens egyik legtekintélyesebb befektetési bankára áll: Andrea Orcel, az UniCredit vezérigazgatója (címlapképünkön).  Vezényletével az olasz bankcsoport teheti meg az első lépést a szétaprózódott, és ezért globális versenyhátránnyá vált európai bankrendszer piaci integrációja felé. A labda most az EU pénzügyi intézményrendszerének oldalán pattog: a teljes német politikai elittel szembefordulva kellene hitet tennie a tőke szabad áramlása és az egységes(ülő) bankpiac mellett.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×