eur:
389.32
usd:
362.73
bux:
68123.99
2024. május 3. péntek Irma, Tímea

Rangunba érkezett az ENSZ emberi jogi megbízottja

Burma (Mianmar) volt fővárosába, Rangunba érkezett vasárnap az ENSZ emberi jogi megbízottja; az illetékes utoljára négy éve járt az országban.

Paulo Sergio Pinheiro brazil jogászprofesszort 2003 novembere óta nem engedte be Burmába a délkelet-ázsiai országot irányító katonai junta.

Mostani, ötnaposra tervezett látogatásának célja, hogy felmérje: hány halálos áldozata volt az őszi ellenzéki tüntetések elleni megtorlásnak, és hány embert vetettek börtönbe azóta. A londoni központú Amnesty International nemzetközi jogvédő szervezet 700-ra teszi a bebörtönzött ellenzékiek számát.

Mint azt az ENSZ illetékesei Genfben elmondták, Pinheirónál konkrét lista van azokról a börtönökről és más fogva tartási helyekről, amelyeket fel kíván keresni. A megbízott előre kijelentette: megszakítja látogatását, ha azt tapasztalja, hogy a junta nem támogatja munkáját. Ha nem lesz teljes körű együttműködés, felszállok a repülőgépre, és már itt sem vagyok - mondta.

Tapasztalatairól decemberben tesz jelentést az ENSZ-ben, de már látogatása végeztével, november 16-án sajtótájékoztatót tart a thaiföldi fővárosban.

Noha a szoros kormányzati ellenőrzés alatt álló burmai tömegtájékoztatásban arról hallani, hogy tízen vesztették életüket az országban 20 éve nem látott nagyságú tüntetések leverésekor, nyugati kormányok azt mondják, a valóságban ennél nagyságrendekkel nagyobb a halálos áldozatok száma. Pinheiro a múlt hónapban - anélkül, hogy forrásait felfedte volna - azt mondta, 30-40 szerzetes és 50-70 civil lelte halálát a szeptember 26-27-i eseményeken Burmában.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
Szép pluszban zárt Amerika

Szép pluszban zárt Amerika

Vegyes mozgásokat láttunk ma a nemzetközi részvénypiacokon, Európában a befektetők a Fed tegnapi üzeneteit emésztették, miközben tovább dübörgött a gyorsjelentési szezon is, például Európa legnagyobb cége, a gyógyszergyártó Novo Nordisk, valamint a Shell is ma jelentett - mindkét cég megverte az elemzői profitvárakozásokat. A vezető amerikai indexek egy százalék körüli pluszban fejezték be a napot. Ezzel a mai napi izgalmaknak még nincs vége, hiszen az amerikai zárás után jelent majd az Apple is, amely jelenleg a világ második legértékesebb cége a Microsoft után.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×