eur:
389.69
usd:
363.8
bux:
0
2024. május 2. csütörtök Zsigmond

Nem rehabilitálják a cári családot

Az orosz legfelsőbb bíróság csütörtökön megtagadta II. Miklós utolsó orosz cár és családtagjai rehabilitálását, s ezzel egyben helybenhagyta a legfőbb ügyészség hasonló döntését. A legfelsőbb bíróság elfogadta azt az érvelést, amely szerint az 1918-ban agyonlőtt cárra, feleségére és öt gyermekére nem vonatkoztatható a politikai repressziók áldozatainak rehabilitálásáról szóló törvény.

A család ügyvédje közölte: magasabb helyen megfellebbezi a döntést, és szükség esetén az európai emberi jogi bírósághoz fordul. "Az ítéletből arra lehet következtetni, hogy a cári család nem politikai represszió áldozatává vált, és nem sértették meg emberi jogait" - vélekedett.

Az ügyész a bíróságon azzal érvelt, hogy a család meggyilkolásának bűnügyében 1993-ban elrendelt nyomozás során talált adatok egyértelművé tették, hogy a cári család megöléséről nem született hivatalos döntés. Azt is felhozta, hogy a rehabilitáció már csak azért sem lehetséges, mert az egyben a vádak alóli felmentést is jelentené, holott nem vádolták őket semmivel. A családot a végrehajtó hatalom saját jogköreiket túllépő képviselői ölték meg.

Az ügyvéd azt hozta fel: a cári család sorsáról bírósági felhatalmazással bíró szervek döntöttek. "Mint ismeretes, a hatalom a törvényhozói, végrehajtói és bírói ágra oszlik, és a bolsevikok mindhárom ágat kisajátították" - mondta. Hozzátette, hogy akkor a bíróságok legfeljebb pár év szabadságvesztésről dönthettek, a kivégzésekről csakis az államhatalmi szervek határozhattak. Mindezek alapján kérte: ismerjék el, hogy a cár és családja a politikai repressziók áldozatává vált.

Ezt követően alig 40 perces tanácskozás után a bíró felolvasta az ítéletet, amely szerint a cárra és családjára nem vonatkoztatható a politikai repressziók áldozatainak rehabilitálásáról szóló jogszabály.

Ilyen értelmű döntést hozott a legfőbb ügyészség is idén szeptemberben.

1918-ban, a július 17-ére virradó éjszakán a jekatyerinburgi Ipatyev-ház pincéjében agyonlőtték II. Miklóst - Nyikolaj Alekszandrovics Romanovot - az utolsó orosz cárt, feleségét, Alekszandra Fjodorovna Romanovát, valamint öt gyermeküket, Alekszej Nyikolajevicsot, Olga Nyikolajevnát, Tatyjana Nyikolajevnát, Marija Nyikolajevnát és Anasztaszia Nyikolajevnát, továbbá Jevgenyij Botkint, a család orvosát, Anna Gyemidova szobalányt, Ivan Haritonov szakácsot és Alojzij Trupp inast.

A cár, felesége, három lányuk, továbbá a személyzet négy tagjának földi maradványait 1991-ben találták meg, majd az azonosítás után a családtagokat 1998-ban Szentpétervárott temették el, az orosz uralkodók hagyományos temetkezési helyén.

Marija és Alekszej maradványait idén nyáron találták meg, azonosításuk még tart.

Címlapról ajánljuk

Dobrev Klára a Ligetben: "fogd be a szádat, magyar dolgozó, mert különben kirúgunk, ezt üzeni Orbán Viktor kormánya"

Európai fizetéseket, európai nyugdíjat, európai egészségügyet, európai béreket sürgetett a Demokratikus Koalíció, az MSZP és a Párbeszéd európai parlamenti (EP-) listavezetője szerdán Budapesten. Dobrev Klára közölte, erős Európát akar, amely minden magyarra tud vigyázni, akkor is, ha a kormánnyal szemben kell megvédenie őket.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×