eur:
396.78
usd:
355.53
bux:
74510.83
2024. szeptember 30. hétfő Jeromos

Szerbia újabb lépést tett Brüsszel felé

Az Európai Unió és Szerbia képviselője Brüsszelben parafálta a stabilizációs és társulási megállapodást, amelynek aláírása fontos mérföldkő lehet Szerbia számára az EU-csatlakozáshoz vezető úton.

A megállapodás "az első olyan konkrét lépés, amely közelebb viszi Szerbiát az Európai Unióhoz" - mondta Bozidar Djelic szerb miniszterelnök-helyettes azon az ünnepségen, amelyen ő és Olli Rehn, az Európai Bizottság bővítési biztosa kézjegyével látta el a dokumentumot.

A megállapodás aláírásának az a feltétele az unió részéről, hogy Szerbia maradéktalanul működjön együtt a délszláv háborús bűnök ügyében eljáró hágai törvényszékkel.

Ez akkor valósul meg, ha letartóztatják és átadják Hágának a háborús bűnökkel vádolt szerbeket, köztük is elsősorban Ratko Mladic tábornokot.

Az Európai Unió Carla Del Ponténak, a törvényszék főügyészének az álláspontjától tette függővé, miként értékelje a szerbek együttműködési készségét.

Carla Del Ponte - belgrádi megbeszélései után - haladásról, az együttműködés politikai szándékának meglétéről számolt be Olli Rehnnek, és a brüsszeli bizottság ennek nyomán döntött a megállapodás szövegének parafálása mellett.

A volt jugoszláv utódállamok közül Szlovénia már EU-tag, Horvátország pedig csatlakozási tárgyalásokat folytat. Brüsszeli vélekedések szerint azonban Zágráb felvétele után néhány évig aligha lesz újabb tagfelvétel.

Címlapról ajánljuk
Történelmi győzelem küszöbén az Osztrák Szabadságpárt

Történelmi győzelem küszöbén az Osztrák Szabadságpárt

A hivatalos előrejelzések szerint történelmi győzelmet aratott a vasárnapi osztrák parlamenti választáson az illegális bevándorlás ellen harcot hirdető radikális jobboldali Osztrák Szabadságpárt (FPÖ). Az eddig összeszámolt szavazatokon alapuló adatok szerint a Szabadságpárt korábban még nem szerepelt olyan jól, mint most.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.30. hétfő, 18:00
Kövér László
az Országgyűlés elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×