eur:
391.06
usd:
366.13
bux:
68142.02
2024. április 30. kedd Katalin, Kitti

Nem hajlandó távozni a botrány miatt a brit rendőrfőnök

A brit ellenzék egyre erőteljesebben követeli a rendőrfőkapitány lemondását, mivel még nem ült el a felháborodás egy ártatlan fiatalember agyonlövése miatt.

2005-ben, a metró-robbantás utáni napokban London a terror elleni küzdelem lázában égett. Az elhárítás megfigyelés alatt tartott egy épületet, mert ebben egy terrorista-gyanús muszlim lakott.

Egy reggelen a detektívek észlelték, hogy a férfi sietve a közeli Stockwell metróállomás felé indul, és a nyomába eredtek. A fiatalember leszaladt a mozgólépcsőn, és beszállt a metró-kocsiba. Leült. Ekkor egy titkosrendőr rávetette magát, leteperte, egy másik pedig, a néhány utas rémületére, főbe lőtte, és további lövéseket adott le rá.

Hamarosan kiderült, hogy végzetes tévedés történt. A megfigyelt házból nem a gyanúsított jött ki, hanem egy Londonban élő brazil villanyszerelő, Jean Charles Menezes.

Igyekeztek tisztára mosni a rendőröket

Már az is teljesen szabályellenes volt, hogy a metrón, az utasok között hét pisztolylövést adtak le a rendőrök. Azonnal vizsgálat indult, melynek során a terrorveszélyre hivatkozva igyekeztek tisztára mosni a hibák egész sorát elkövető rendőröket.

Sir Ian Blair rendőrfőkapitány sajnálatát fejezte ki, de még a vizsgálat befejezése előtt kijelentette: nem mond le. Ebben támogatta az akkori miniszterelnök, névrokona: Tony Blair is. De most az ellenzék mindkét fontos pártja, a konzervatívok épp úgy, mint a liberálisok, Sir Ian Blair lemondását követelik.

Súlyos hiányosságok

Az incidens ugyanis szerintük a rendőrség munkájának súlyos hiányosságait jelzi. Az is kifogásolható, hogy a fatális tévedés után a szóvivő nem mondott igazat. Azt állította, hogy a fiatalember gyanús volt, mert átugrott a jegykezelő automatákon. A metróállomás biztonsági kamerája által készített felvétel ezt cáfolja. Menezes szabályosan kezeltette a bérletét.

A londoni városvezetés konzervatív párti frakcióvezetője, aki a rendőrséget felügyelő testületnek is tagja, hét napon belül rendkívüli ülés összehívását kérelmezte, hogy lemondásra szólítsák fel a rendőrfőkapitányt. Sir Ian Blairt azonban még mindig támogatja Gordon Brown miniszterelnök és Jacqui Smith belügyminiszter. Talán ezúttal is e helyén marad, bár pozíciója lényegesen meggyengült.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×