eur:
389.19
usd:
362.6
bux:
0
2024. május 3. péntek Irma, Tímea

Pártvezéri sajnálat a féllábú litván táncosoknak

Magyarázkodásra kényszerült az ellenzéki brit Konzervatív Párt vezére, amikor egy művészeti szervezetnél járva "féllábú litván tánccsoportok" támogatásáról beszélt. A megjegyzés hatalmas felháborodást váltott ki Litvániában és az ország nagykövete is magyarázatot követelt.

A brit politikusok nagyon szeretik az alliteráló kifejezéseket, mert úgy érzik, hogy ezzel jobban alátámaszthatják üzenetüket, és néha még a beszédüket fordításban élvező hallgatóság előtt is használják eme retorikai eszközt.

Cameron vs litván média

Erre szolgálatott újabb például David Cameron, az ellenzéki konzervatívok vezére, aki a szigetország Művészeti Tanácsában tett látogatása során azt mondta: reméli, "a támogatásokat nem valami féllábú litván tánccsoport" kapja.

A litván média lecsapott a mondatra ami a balti országban hatalmas felháborodást váltott ki. A Mail on Sunday című - egyébként a konzervatív értékvilághoz közeli - lap szerint Cameron "féllábú litván leszbikusokról" beszélt.

Nem beszélt féllábú leszbikusokról

A tory párt sajtósai azonban határozottan azt állítják, hogy a "féllábú litvánok" - táncosok.

A párt megpróbálta kimagyarázni az elszólást és közölte: vezetője annak kapcsán nyilvánult meg, hogy a nemzeti lottóból összegyűlt pénzeket gyakran szokatlan, és a nagyközönséget kevéssé érdeklő művekre, illetve művészekre költik.

Nagykövet: "segítsen megértenem, mire gondolt!"

Litvánia nagykövetét azonban ez nem nyugatta meg: "roppant sokat segítene, ha elmondaná, mire is gondolt, amikor 'litvánokat' emlegetett és hogy mi köze van ennek a Művészeti Tanácshoz" - írta a diplomata.

A párt egyik szóvivője szerint Cameron "a levegőből kapta elő a litván szót, és nem az országról, vagy annak lakóiról akart véleményt mondani". A toryk a nagykövettel is kapcsolatba léptek, hogy megnyugtassák, bár az erről szóló beszámolóikban nem említik, hogy bocsánatot kértek volna.

Blogger-bocsánatkérés

Egy magát igazi angolnak nevező internetes blogger közben népe nevében kért bocsánatot az általa rádióban nem ismételhető szavakkal jellemzett politikus miatt.

Õ is megemlítette, hogy a brit konzervatívat az zavarja, hogy a szerintük baloldaliak által irányított művészetfinanszírozás az utóbbi években gyakran adott ki pénzeket úgymond a multikulturalizmus "ünneplésére".

Minden második új munkahely a külföldieké

David Cameront azonban nem biztos, hogy mindenhol elítélik. A héten kiderült, hogy az új brit állások felét külföldiek - köztük kelet-európaiak töltik be, ami nem teszi a régió országait szimpatikussá a britek egy részénél.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Rendkívüli belpolitikai vihar lett egy atomerőműves cikkből Németországban

A havonta megjelenő, elemzésekre, illetve háttérjelentésekre összpontosító népszerű Cicero című magazin azt állította, hogy az atomerőművek egy évvel ezelőtti végleges leállításáról született döntés meghozatala előtt kulcsfontosságú szakértői információkat hallgattak el az atomenergia alkalmazásának legfőbb ellenzője, a zöldpárti gazdasági miniszter előtt.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×