eur:
396.84
usd:
355.48
bux:
74510.83
2024. szeptember 28. szombat Vencel

Lesz gáz vagy nem lesz?

Az orosz Gazprom gázipari vállalat közölte, hogy folytatják a tárgyalásokat Ukrajnával a gázszállításról és az ukrán adósságról. A Magyar Külügyi Intézet tudományos munkatársa azt mondta: egyik félnek sem érdeke a gázszállítás akadályozása.

A megállapodást nehezíti, hogy Ukrajnának egyelőre nincs kormánya. Ha ez az elkövetkezőkben sem változik, akkor minden bizonnyal Viktor Juscsenko elnök veszi kezébe az ügy intézését - fejtette ki Deák András György.

Hozzátette: alapvetően ásná alá a nemzetközi bizalmat, ha két évvel a korábbi konfliktus után ismét elzárnák a gázt.

Mi lesz Putyinnal?

A Magyar Külügyi Intézet tudományos munkatársa szerint, ha Vlagyimir Putyin önként megválik az orosz elnöki széktől, akkor valószínűleg informális pozíciót vállal a későbbiekben.

A politikus ugyanakkor alkotmányos pozíciót is betölthet, ez esetben konfrontálódni fog az utódjával.

A jelenlegi orosz elnök a szakértő szerint nem fog egyik napról a másikra eltűnni a közéletből, az orosz alkotmányt azonban nem akarja megváltoztatni azért, hogy megtarthassa pozícióját.

Hanganyag: Exterde Tibor

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.30. hétfő, 18:00
Kövér László
az Országgyűlés elnöke
Harmadik világháborúval riogatott Trump, egyetlen döntéssel meg lehetne rengetni Oroszországot – Ukrajnai háborús híreink szombaton

Harmadik világháborúval riogatott Trump, egyetlen döntéssel meg lehetne rengetni Oroszországot – Ukrajnai háborús híreink szombaton

Donald Trump republikánus amerikai elnökjelölt és Volodimir Zelenszkij ukrán államfő a New York-i Trump Towerben folytattak beszélgetést. A találkozó után Trump azt írta saját közösségi platformján, a Truth Social-ön, ha nem ő győz az elnökválasztáson, jön a harmadik világháború. Az elmúlt hónapok legfontosabb kérdése, hogy az európai vezetők és az Egyesült Államok döntéshozói engedélyezik-e Kijevnek, hogy a Nyugattól kapott modern fegyverrendszereket bevessék Oroszország területe ellen. Az amerikai Institute for the Study of War (ISW) intézet írt egy elemzést, hogy miért lenne fontos egy ilyen lépést megtenniük Ukrajna szövetségeseinek. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború legfrissebb híreivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. szeptember 28. 10:43
×
×
×
×