eur:
396.84
usd:
355.48
bux:
74510.83
2024. szeptember 28. szombat Vencel

Elhalasztja a döntést az EU az új reformszerződésről

Az Európai Unió elhalasztja az eredetileg október második felére tervezett döntést az új reformszerződésről - értesült uniós forrásokból a Welt am Sonntag. A halasztás mögött az a törekvés áll, hogy az Európa jövőjét érintő állásfoglalással mindenképp megvárják a lengyel parlamenti választásokat, amelyek időpontja október 21.

Az idézett források szerint a tagországok állam- és kormányfői november végén rendkívüli csúcstalálkozót tartanának, s ezen határoznának az új szerződéssel kapcsolatos tartalmi kérdésekről, beleértve a mindenekelőtt Varsó által vitatott döntéshozatali mechanizmust is.

A Welt am Sonntag tudósítása szerint az október 18-19-ére tervezett, lisszaboni csúcstalálkozót megtartják ugyan, de az eredetileg alkotmányos szerződésnek nevezett reformszerződésről nem döntenek.

Ezzel egyfajta kölcsönös kompromisszumot keresnek a Lengyelországgal kialakult vitában, amelynek középpontjában a döntéshozatal jövőbeni rendszere áll. Az ezzel kapcsolatban előzetesen már megszületett határozatott Varsó minden áron akadályozni igyekszik, arra törekedve, hogy tovább korlátozzák a többségi alapon születő döntések számát.

Brüsszel - valamint az EU soros elnöki tisztét betöltő Portugália felelős politikusai - ilyen körülmények között jobbnak tartják azt, hogy a reformszerződés tartalmáról, illetve elfogadásának további menetéről a döntést a lengyel választások utáni időszakra, azaz november végére halasszák. Az idézett források ezzel kapcsolatban úgy vélekedtek: a választások előtt Jaroslav Kaczynski lengyel miniszterelnököt aligha lehet kompromisszumra bírni, a választások után azonban már többfajta forgatókönyv is lehetséges.

A német lap értesülését hivatalosan nem erősítették meg, ugyanakkor az idézett források a tervezett halasztással kapcsolatban csaknem kész tényről beszéltek.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.30. hétfő, 18:00
Kövér László
az Országgyűlés elnöke
Harmadik világháborúval riogatott Trump, egyetlen döntéssel meg lehetne rengetni Oroszországot – Ukrajnai háborús híreink szombaton

Harmadik világháborúval riogatott Trump, egyetlen döntéssel meg lehetne rengetni Oroszországot – Ukrajnai háborús híreink szombaton

Donald Trump republikánus amerikai elnökjelölt és Volodimir Zelenszkij ukrán államfő a New York-i Trump Towerben folytattak beszélgetést. A találkozó után Trump azt írta saját közösségi platformján, a Truth Social-ön, ha nem ő győz az elnökválasztáson, jön a harmadik világháború. Az elmúlt hónapok legfontosabb kérdése, hogy az európai vezetők és az Egyesült Államok döntéshozói engedélyezik-e Kijevnek, hogy a Nyugattól kapott modern fegyverrendszereket bevessék Oroszország területe ellen. Az amerikai Institute for the Study of War (ISW) intézet írt egy elemzést, hogy miért lenne fontos egy ilyen lépést megtenniük Ukrajna szövetségeseinek. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború legfrissebb híreivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. szeptember 28. 10:43
×
×
×
×