eur:
394.33
usd:
355.63
bux:
73003.59
2024. szeptember 16. hétfő Edit

Szaúd-Arábiát vádolja Washington és Bagdad

Az iraki stabilizáció akadályozásával vádolta meg Szaúd-Arábiát Zalmay Khalilzad amerikai ENSZ-nagykövet. Bagdad pedig azt állítja, hogy a szaúdi vezetés pénzzel támogatja a szunnita lázadókat.

Az amerikai ENSZ-nagykövet a CNN amerikai hírtelevíziónak azt mondta: a sivatagi királyság nem tesz meg mindent a nemzetközi erők sikeréért Irakban, sőt olykor aláássa a haladást célzó erőfeszítéseket.

Iraki tisztségviselők viszont nyíltan azzal vádolták meg Szaúd-Arábiát, hogy anyagilag támogatja a szunnita lázadókat, és az öngyilkos merénylők akadálytalanul léphetik át a szaúdi-iraki határt.

Condoleezza Rice amerikai külügyminiszter és Robert Gates amerikai védelmi miniszter e heti dzsiddai látogatásán valószínűleg azt kéri majd a szaúdi királytól, hogy országa támogassa az amerikai stabilizációs erőfeszítéseket és engedje el Bagdad Rijáddal szembeni tartozását.

A tervek szerint az Egyesült Államok 20 milliárd dollár értékű fegyverszállítási szerződést köt Szaúd-Arábiával és öt Perzsa-öböl menti kőolajtermelő országgal.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.16. hétfő, 18:00
Toroczkai László
a Mi Hazánk elnöke, parlamenti frakcióvezetője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×