eur:
392.99
usd:
366.49
bux:
0
2024. április 26. péntek Ervin

Nyugatról nézve Gyurcsány populista

Az Economist szerint az orosz és az észt elnök kivételével a kelet-európai országokat tehetségtelen politikusok irányítják. A brit hetilap úgy véli, hogy Gyurcsány Ferenc - csakúgy, mint a szlovák kormányfő - nem foglalkozik eleget a külpolitikával és populista.

Tehetségtelennek és unalmasnak tartja a kelet-európai országok vezető politikusait a brit Economist.

A tekintélyes hetilap szerint a volt szocialista államokat a rendszerváltozások után még olyan államférfiak irányították, mint a cseh Vaclav Havel vagy a lengyel Lech Walesa, akiket még mindig mindenki ismer, de híres volt diplomáciai érzékéről az ugyancsak lengyel Alexander Kwasniewski is.

Mostanra azonban csak két politikus emelkedik ki a többi közül - írja az Economist: az orosz és az észt elnök.

A lap szerint Vlagyimir Putyinnak ugyan sok kritikusa van, de a szavára mindig, mindenki figyel. Az más kérdés, hogy ez a személyének, vagy inkább országa világpolitikai súlyának köszönhető.

Toomas Hendrik Ilvest pedig jó brüsszeli és amerikai kapcsolatai miatt emeli ki a hetilap.

Az Economist a szlovák kormányfőhöz hasonlítja a magyar miniszterelnököt. Gyurcsány Ferenc és Robert Fico ugyan ravasz politikusok, de jó üzleti kapcsolatokkal rendelkeznek és van egy enyhe populista hajlamuk - írja a lap.

Emellett nem érdekli őket eléggé a külpolitika, és nem mutatnak elég hajlandóságot a reformok újraindításában sem.

Az újság megállapításai szerint a többi régióbeli országot is gyenge politikus irányítja. Ukrajnában a belpolitikai helyzet köti meg az elnök kezét, Traian Basescu román elnök a kormánnyal nem jut dűlőre, a Lengyelországot irányító Kaczynski ikrek pedig túlságosan ingerlékenyek. Vaclav Klaus cseh elnök pedig beszél, de nem figyel másokra.

Az Economist szerint a kelet-európai politikusok nem tűntek ennyire középszerűnek, amíg a francia Jacques Chirac, a német Gerhard Schröder és az olasz Silvio Berlusconi volt hatalmon, de Angela Merkellel, Nicolas Sarkozyvel és Gordon Brownnal új lendületet kapott Nyugat-Európa.

A lap azt írja, hogy a kelet-európai vezetők inkább elijesztik a tehetséges fiatal politikusokat, ahelyett hogy támogatnák őket.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Gazdasági elemzők az Arénában: a „másnaposság” után hamarosan dinamikus pályára állhat a magyar gazdaság

Gazdasági elemzők az Arénában: a „másnaposság” után hamarosan dinamikus pályára állhat a magyar gazdaság

Nagyjából a Magyar Nemzeti Bank várakozásainak megfelelő adatokat vár idén a magyar gazdaságtól Isépy Tamás, a Századvég makrogazdasági üzletágvezetője és Madár István, a Portfolio vezető makrogazdasági elemzője. Úgy vélik, az elmúlt időszak gazdasági válságainak egyik legfőbb tapasztalata, hogy sokkal több váratlan helyzetre kell felkészülnie a világnak.

Bóka János az Arénában: igazodás vagy újraegyesítés, ez az unió nagy kérdése

Mi az Európai Uniót egy szerződéses alapokon nyugvó szabályrendszerre épülő együttműködésnek tekintjük, ebbe az állandó közös hitelfelvétel, a közös eladósodás, a fiskális föderalizmus nem fér bele – mondta Bóka János az InfoRádió Aréna című műsorában. Az európai uniós ügyekért felelős miniszter beszélt az EP-választás tétéjéről, az unió jövőjéről és az EU-tagság húszéves mérlegéről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×