eur:
385.49
usd:
355.11
bux:
67866.13
2024. május 22. szerda Júlia, Rita

Megrázó történet: zsidó volt a nácik "reklámarca"

Látta, ahogyan a náci katonák lemészárolják a családját, mégis a németekkel együtt harcoló lett sereg "kabalájává" vált egy zsidó kisfiú. Alex Kurzem a háború után Ausztráliában kezdett új életet, történetét most fia, Mark írta meg.

Alex Kurzem Belorussziában, az egykori Szovjetunió területén született zsidó családban, Solomon és Hana Galperin első gyermekeként.

1941. október 21-én a lett katonák elfogták és lemészárolták szülővárosa, Kojdanov férfijait, a nőket és a gyerekeket pedig hazaküldték.

"Az anyám azt mondta: holnap mind meghalunk. De én nem akartam meghalni" - áll a könyvben, amelyet a férfi fia írt apja különös életéről.

Azon az éjszakán az öt- vagy hatéves Alex - aki nem emlékszik arra, pontosan melyik évben született - kiszökött a házból, és egy közeli fa tövében elaludt. Másnap reggel sikolyokra ébredt.

"Bárcsak ne néztem volna körül, de láttam, ahogy a katonák bajonettjeiket használva lefelé taszigálják az embereket a dombon" - mondta Alex Kurzem.

"Aztán megláttam a családomat. Kiabálni szerettem volna, oda akartam menni az anyámhoz, de nem tudtam megtenni. A katonák lelőtték őt, az öcsémet és a húgomat pedig leszúrták. A kezemet haraptam, hogy ne sikítsak" - emlékezett vissza az idős férfi.

Alex a következő kilenc hónapot az erdőben töltötte, nagyrészt bogyókat evett és egy olyan nagykabáttal takarózott, amelyet egy halott katonától vett el. Előfordult, hogy házaknál kéregetett. 1942 júliusában átadták a náci járőröknek.

A fiút a köztörvényesek között sorakoztatták fel. Alex odaszaladt a katonákhoz, és térdre esve élelemért könyörgött. Ezek a lett férfiak valószínűleg ugyanazok voltak, akik lemészárolták a családját.Az őrség vezetőjének, Jekabs Kanisnak megesett a szíve a kisfiún, akinek - annak ellenére, hogy felmenői zsidók - "tipikusan árja" szőke fürtjei voltak.

Az árva az Uldis Kurzemnieks nevet kapta annak a lett régiónak, Kurzemének a tiszteletére, ahonnan a katonák, akik a szakasz "kabalájává" fogadták, származtak.

Amikor az egység 1943-ban új egyenruhákat kapott, a katonák elintézték, hogy az akkor hét- vagy nyolcéves fiúcskának is jusson egy aprócska SS-uniformis, amelyhez egy játékpuska is dukált.

Alexről nem csak képeket készítettek, de még egy filmhíradóban is szerepelt, amelyben úgy nevezték: "a birodalom legfiatalabb nácija".

A kisfiúnak nagyon vigyáznia kellett arra, hogy mit mond, hiszen ha kiderül zsidó származása, akkor vele is végeztek volna.

"Gyűlöltem a katonák brutalitását, máskor viszont szerettem a figyelem központjában állni. Folyton attól rettegtem, hogy felfedezik, ki is vagyok valójában, mert akkor lelőttek volna" - mondta Alex Kurzem.

Amikor 1944-ben fordult a kocka, a szovjetek megkezdték Lettország visszafoglalását, Alexet egy prominens lett családhoz küldték: túlélték a háborút, 1949-ben pedig Ausztráliába emigráltak.

A fiú, aki később Melbourne-ben telepedett le, Kurzemnieksről Kurzemre változtatta a nevét. Villanyszerelőként dolgozott, megházasodott: három fia született.

Alex és egyik fia, Mark többször elutazott Belorussziába és Lettországba, hogy pontosan össze tudják rakni élete első évének történetét.

A férfi később több gyűlölködő levelet kapott más zsidóktól, akik azt állították, nem áldozata, hanem cinkosa volt a náciknak a háború idején, ma azonban élettörténete szinte tananyag az ausztrál gyerekeknek, akik a II. világháború eseményeivel és a világégés utáni ausztrál emigrációval ismerkednek. A fiúról és "bajtársairól" készült képet itt nézheti meg!

Címlapról ajánljuk
Sándor Ildikó: ma már virtuális közösséget is alkotnak a néptánchagyományok ápolói

Sándor Ildikó: ma már virtuális közösséget is alkotnak a néptánchagyományok ápolói

A folklorizmus világát igyekeznek megismerni és megérteni a mindenkori kultúra teremtés szándékával – erről beszélt az Inforádió Aréna című műsorában Sándor Ildikó néprajzkutató, a Hagyományok Háza Közművelődési és tudományos szakcsoportjának vezetője. A műsorban szó esett a verbunkos tánctípusról, ami egy kulturális örökségi elem, a legényközösségek önmegélésének volt az eszköze.

A hajózási szakértő elmondta, miért nem érzékelhette a becsapódást a szállodahajó legénysége

A Magyar Hajózási Országos Szövetség szóvivője szerint a motorcsónak valószínűleg nagy sebességgel haladt, a szállodahajó legénysége pedig nem érzékelte az ütközést, amit alátámaszthat a két jármű tömege közötti különbség is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.22. szerda, 18:00
Vona Gábor
a Második Reformkor Párt elnöke és EP-lista vezetője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×