eur:
388.83
usd:
360.17
bux:
68177.9
2024. május 3. péntek Irma, Tímea

A kommunizmus áldozatainak kárpótlásáról tárgyalnak

Szerdán tárgyalja a német képviselőház a kommunista rendszer kelet-németországi áldozatainak juttatandó nyugdíj-kiegészítés tervezetét. Az áldozatok szervezetei a hét elején tüntetésen tiltakoztak a törvénytervezet jelenlegi formája ellen, amit megalázó alamizsnának minősítettek.

Már a német újraegyesítés kancellárjaként ismert Helmut Kohl is ígéretet tett méltó anyagi jóvátételre azok számára, akiket az NDK-ban politikai, vagy vallási meggyőződésük miatt meghurcoltak.

Angela Merkel kancellár koalíciós kormánya végre megtette az első lépést, és a képviselőház elé terjesztette a kommunista rendszer börtönviselt áldozatainak anyagi kárpótlását célzó nyugdíj-kiegészítő törvényjavaslatot.

Ennek részletei azonban nemcsak az érintettek körében váltottak ki hangos felháborodást, hanem bírálatra késztették a parlamenti pártok vezetőit is.

"Alamizsna"

A tervezet értelmében csak azok kapnának havonta 250 eurót (61 ezer forint), akiknek nyugdíja nem haladja meg az ezer eurót (245 ezer forint).

Az áldozatokat felháborítja, hogy csak a kifejezetten rászorulók kaphatnak anyagi jóvátételt, nem pedig mindenki, aki fél évnél hosszabb időt töltött politikai fogolyként az NDK börtöneiben.

Erős visszatetszést keltett a tervezetnek az a kitétele is, miszerint a nyugdíj-kiegészítés folyósítását az egykori áldozatok félévenként történő anyagi átvilágítástól teszik függővé, amit az érintettek nyers megalázásnak tekintenek, és határozottan visszautasítják.

Szervezeteik keserűen mutattak rá arra a visszásságra is, hogy az egykori NDK vezető funkcionáriusai, köztük a belügyi szervek magas rangú munkatársai, ma kiemelt nyugdíjból élnek, míg áldozataik - akiknek pályafutását szemrebbenés nélkül kerékbe törték, családi életét feldúlták és még gyermekeik továbbtanulását is elgáncsolták - alacsony nyugdíjból tengődnek az újraegyesült Németországban.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
Kulcsfontosságú adat jött - Mutatjuk a tőzsdei reakciókat

Kulcsfontosságú adat jött - Mutatjuk a tőzsdei reakciókat

Határozott emelkedéssel zártak tegnap az amerikai tőzsdék, amelyet vegyes mozgások követtek Ázsiában. A tegnapi zárás után jelentette az Apple, amelynek sikerült megverni az elemzői várakozásokat és története legnagyobb sajátrészvény-vásárlását jelentette be, így az iPhone-gyártó árfolyama jelentős pluszban indíthatja a mai napot. Délután fontos munkaerőpiaci adat érkezett az USA-ból, az amerikai foglalkoztatottak létszámának emelkedése messze elmaradt a várakozásoktól, és jócskán csökkent az előző hónaphoz képest áprilisban. A tőzsdék a nap első felében is a pozitív tartományban mozogtak, majd a munkaerőpiaci adat után begyorsult az emelkedés.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×