eur:
393.25
usd:
354.93
bux:
72243.41
2024. szeptember 5. csütörtök Lőrinc, Viktor

Békefenntartókat hív az országba Szomália

A szomáliai kormány megerősítette, hogy ellenőrzése alá vonta az iszlámista erők által korábban elfoglalt összes területet. A felkelők ugyanakkor azt közölték, hogy nem fogadják el a szomáliai kormány ajánlatát a fegyverletételre.

A szomáliai kormányfő azt ígérte, hogy a kormányerők már nem fognak nagyobb csatákat vívni az iszlámistákkal.

Közben az etióp kormányfő bejelentette: a béke megszilárdítása érdekében a szövetséges etióp csapatok még néhány hétig Szomáliában maradnak.

Melesz Zenavi az etióp parlamentben felszólalásában sürgette a nemzetközi közösséget, hogy mihamarabb küldjön békefenntartókat Szomáliába.

Etiópia Afrika egyik legerősebb hadseregével rendelkezik. Két héttel ezelőtt - az ENSZ jóváhagyásával - Szomáliába küldött csapatai a kormányerők segítségével egyebek mellett a fővárosból Mogadishuból is kiszorították az ott mintegy fél éve uralmon lévő lázadó iszlámistákat.

Címlapról ajánljuk

Bendarzsevszkij Anton: Zelenszkij a saját népszerűségét védi a miniszterek cseréjével

Csaknem a fél ukrán kormány lemondott az elmúlt napokban, szerdán a külügyminiszter is távozott. A posztsztovjet térség szakértője szerint az ukrán elnök teljes kormányváltással enyhítené a politikai és társadalmi feszültséget, így a felelősséget is elháríthatja magától az államfő, akinek hiába járt le a mandátuma, várhatóan a háború végéig a posztján maradhat.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.05. csütörtök, 18:00
Prőhle Gergely
a Nemzeti Közszolgálati Egyetem John Lukacs Intézet programigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×