eur:
396.29
usd:
367.35
bux:
73550.81
2024. augusztus 1. csütörtök Boglárka

Erőszakhullám Amerikában

Jelentősen nőtt az erőszakos bűncselekmények száma az Egyesült Államokban. A Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI) új adatait a Los Angeles Times ismertette.

Január és június között az egy évvel korábbi időszakhoz viszonyítva 3,7 százalékkal nőtt az erőszakos bűnesetek száma, 9,7 százalékkal több rablást és 1,4 százalékkal több gyilkosságot követtek el.

Bűnügyi szakértők szerint a bűnözés terjedése tartós jelenségnek bizonyulhat.

A magyarázatok eltérők, egyesek azt emelik ki, hogy az állami és helyi rendőrségeknek nyújtott szövetségi támogatás csökkenése miatt kevesebb rendőr van az utcákon.

Egy másik magyarázat szerint az a demográfiai változás áll a háttérben, hogy megnövekedett a 14 és 24 év közötti férfi lakosság aránya.

Elemzők szerint, ha tovább nő a bűnözés, akkor ez akár a 2008-as elnökválasztás egyik központi kampánytémájává is válhat.

Sokan felvetik, hogy elegendő pénzt fordít-e az ország a bűnelhárításra és bűnmegelőzésre, miközben egyre nagyobb költségvetés szolgálja a terrorellenes küzdelmet és a belbiztonságot.

Erőszak mindenhol

A bűncselekmények száma szinte minden szövetségi államban nőtt, a leginkább a nyugati parton, 4,7 százalékkal.

A Szövetségi Nyomozó Iroda szerint egyre több rablás történik a kisvárosokban, a 10 és 25 ezer fős lakosságú településeken 12,8 százalékkal nőtt a számuk; a több százezres városokban 8,4 százalékos növekedést jegyeztek fel.

Az óriásvárosokban és környékükön 3,1 százalékkal több gyilkosságot követtek el, mint tavaly az első fél évben; Bostonban például 29-ről 37-re, Detroitban 169-ről 186-ra nőtt a gyilkosságok száma.

James Alan Fox, a Bostoni Északkeleti Egyetem bűnügyi jogi professzora arra hívta fel a figyelmet, hogy a hatóságok egyre kevésbé tudják ellenőrizni az illegális fegyverkereskedelmet.

A problémát tetézi, hogy a 2001-es terrortámadások óta csaknem 10 százalékkal csökkent a nagyvárosok utcáit felügyelő rendőrök száma.

Címlapról ajánljuk
Kós Hubert a győzelem után: csak az olimpián lehet olimpiát nyerni

Kós Hubert a győzelem után: csak az olimpián lehet olimpiát nyerni

A 21 éves magyar olimpiai bajnok csak érdekes kék színű nadrágjában tud 1 perc 55 másodperc alatti időt úszni, és azt üzente Kovács Benedeknek, hogy kösse fel a gatyát, és négy év múlva együtt álljanak olimpiai dobogóra - ha egyáltalán marad a 200 m hátnál, mert ez akár Léon Marchand-on is múlhat. A bajnok szólt.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.08.02. péntek, 18:00
Nagy Sándor Gyula
Latin-Amerika kutató, a Budapesti Corvinus Egyetem egyetemi tanára
Nap végén jött a fordulat, de így is eséssel zártak az amerikai tőzsdék

Nap végén jött a fordulat, de így is eséssel zártak az amerikai tőzsdék

Alaposan elromlott csütörtökön a részvénypiaci hangulat, a vezető európai részvényindexek több mint 2 százalékot estek, a rossz hangulat pedig átragadt az amerikai piacokra is, ahol főként az elmúlt hónapok ralijában élen járó részvényeket ütötték. A legutóbbi gyenge amerikai makroadat (50 alatti ISM feldolgozóipari beszerzésimenedzser-index) megjelenése után feléledtek az amerikai recesszióval kapcsolatos félelmek, a befektetők azt is elkezdték árazni, hogy az amerikai jegybank túlságosan későn csökkenthet kamatot.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×