eur:
385.49
usd:
355.11
bux:
67866.13
2024. május 22. szerda Júlia, Rita

Slota: Budapesten forradalom van

A Szlovák Nemzeti Párt elnöke csütörtökön uszítással vádolta meg Bugár Bélát. Ján Slota állítása szerint az MKP elnöke a magyar vezetőket a jelenlegi szlovák kormány ellen hangolta.

Ján Slota hosszabb szünet után most először jelent meg a nyilvánosság előtt. Pártja csütörtöki sajtóértekezletén frontális támadást indított Bugár Béla, az MKP elnöke ellen.

Állítása szerint a szlovákiai magyar politikus megsértette a szlovák alkotmányt és képviselői esküjét, mivel Budapesten járva a magyar vezetőket és a nemzetközi közvéleményt is sorozatosan a mostani szlovákiai vezetés ellen uszította. Jan Slota szerint ezért Bugár akár elvesztheti képviselői mandátumát.

A nemzeti párt vezetője azt igérte, hogy legkésőbb két héten belül komoly bizonyítékokkal szolgál Bugár Béla országellenes tevékenységéről.

Nem a magyarok, hanem az MKP

Ján Slota többek között kijelentette: nem Magyarország és nem a magyar nép, hanem a Bugár Béla vezette Magyar Koalíció Pártjának politikusai ellen vannak kifogásai azért, mert - mint fogalmazott - durván ártanak a Szlovák Köztársaság érdekeinek.

Az MKP szűkszavú hivatalos közleményben közölte: nem hajlandó reagálni Slota kijelentéseire, melyek azt bizonyítják, hogy Szlovák Nemzeti Párt vezérének rétorikája az 1994-98 időszakhoz viszonyitva nem változott.

Budapesten "forradalom van"

Ján Slota szólt a legutóbbi magyarországi eseményekről, a budapesti történéseket forradalomnak nevezte. Egyben bírálta az Európai Uniót és a Szocialista Internacionálét azért, hogy nem szólal fel a magyarországi események kapcsán.

A pártvezető igazságtalanságnak nevezte, hogy eközben Szlovákiát állandóan keményen kritizálják azért, mert a nemzeti párt is helyet kapott a kormányban.

Anna Belousová, a párt alelnöke felhívta a figyelmet a magyar szélsőségek és a sovinizmus veszélyére, mellyel szemben az EU struccpolitikát folytat. Amennyiben nem történik változás, Magyarország könnyen Európa instabil elemévé válhat - hangsúlyozta a Szlovák Nemzeti Párt alelnöke.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Sándor Ildikó: ma már virtuális közösséget is alkotnak a néptánchagyományok ápolói

Sándor Ildikó: ma már virtuális közösséget is alkotnak a néptánchagyományok ápolói

A folklorizmus világát igyekeznek megismerni és megérteni a mindenkori kultúra teremtés szándékával – erről beszélt az Inforádió Aréna című műsorában Sándor Ildikó néprajzkutató, a Hagyományok Háza Közművelődési és tudományos szakcsoportjának vezetője. A műsorban szó esett a verbunkos tánctípusról, ami egy kulturális örökségi elem, a legényközösségek önmegélésének volt az eszköze.

A hajózási szakértő elmondta, miért nem érzékelhette a becsapódást a szállodahajó legénysége

A Magyar Hajózási Országos Szövetség szóvivője szerint a motorcsónak valószínűleg nagy sebességgel haladt, a szállodahajó legénysége pedig nem érzékelte az ütközést, amit alátámaszthat a két jármű tömege közötti különbség is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.22. szerda, 18:00
Vona Gábor
a Második Reformkor Párt elnöke és EP-lista vezetője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×