eur:
392.27
usd:
366.8
bux:
67039.3
2024. április 26. péntek Ervin

Kórházi sztrájk kezdődött Németországban

Németország négy tartományában sztrájkba léptek a városi és községi tulajdonban lévő kórházak, illetve klinikák orvosai. Az egyetemi klinikákhoz hasonlóan ők is 30 százalékos béremelést és kedvezőbb munkafeltételeket követelnek. A kórházak több mint 50 százaléka városi, illetve községi tulajdonban van - jelenti az InfoRádió németországi tudósítója.

Az orvosok szakszervezete először csak négy tartományban: Bajorországban, Hessenben, Baden-Württembergben és az északi Schleswig-Holsteinben hirdetett sztrájkot, de ha a munkaadók a hét közepéig nem hajlanak meg követeléseik előtt, az akciót a Saar-vidékre és Brémára is kiterjesztik.

Az érdekvédelmi testület 30 százalékos fizetésemelést és kedvezőbb munkafeltételeket követel a városi, illetve községi alkalmazásban álló mintegy 70 ezer orvos számára. Nemrég az egyetemi klinikák orvosai sztrájkkal kényszerítették ki a béremelést, illetve a túlórák maradéktalan kifizetését.

Követeléseik alátámasztására hétfőn München és Frankfurt központjában több száz orvos vonult az utcákra és hangos tüntetésen igyekezett felhívni akciójukra a közérdeklődés figyelmét.
A szakszervezetük szóvivője elmondta: azért választották elsősorban a déli német tartományokat a figyelmeztető sztrájk színhelyéül, mert itt az átlagosnál jóval magasabb a városi, illetve községi tulajdonban lévő kórházak aránya.

Közép- és Észak-Németországban sok a magán, kiváltképpen egyházi kórház, amelyeknek alkalmazottai más tarifaszerződés alapján végzik feladatukat.

Üres a kassza

A munkaadók képviselői eddig arra hivatkozva zárkóztak el a fizetésemelés elől, hogy az üres kasszák miatt csaknem reménytelen a városok és községek anyagi helyzete - következésképpen szó sem lehet semmiféle többletkiadásról.

Az ápolószemélyzetet tömörítő szakszervezet pedig szintén munkabeszüntetést helyezett kilátásba, arra az esetre, ha lényegesen emelik az orvosok fizetését, mert ezáltal indokolatlanul nagy eltérés lépne fel a gyógyító és ápolói személyzet bérezése között.

Az egészségügyi miniszter mielőbbi megegyezésre szólította fel az egymással szemben álló feleket az emberéletek megőrzése szempontjából nélkülözhetetlen kórházi kezelések folyamatosságának biztosítására.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×