INFORÁDIÓ 

2018. március 19. hétfő
Bánk, József

Szlovák koalíció: variációk egy témára

Infostart / InfoRádió
A hétvégi választások után Pozsonyban megkezdődnek a kormányalakítási megbeszélések. Ivan Gasparovic államfő várhatóan a választásokon győztes párt elnökét, Robert Fico-t bízza meg hivatalosan is a kormányalakítással, mint arra több vasárnapi nyilatkozatában már utalt. Megfigyelők szerint legalább öt koalíciós megoldás jöhet számításba.

Ivan Gasparovic szlovák államfő hétfőn külön-külön megbeszéléseket folytat a parlamentbe jutott hat párt vezetőivel. A sort Robert Ficoval kezdi, akinek pártja, a Smer elsöprő győzelmet aratott - jelenti az InfoRádió pozsonyi tudósítója.

A köztársasági elnök vasárnapi nyilatkozataiban nem titkolta: a győztes párt elnökének ad majd kormányalakítási megbízást, ám előtte szeretné megismerni az összes párt véleményét a várható politikai fejleményekről.

Kik lesznek a partnerek?

Közben folynak a találgatások arról: milyen koalíciós megoldások jöhetnek számításba. Egyelőre maga Robert Fico sem volt hajlandó konkretizálni, mely pártokkal kíván szövetséget kötni. A győztes párt vezetője azt sem zárta ki, hogy a jelenlegi kormánykoalíció valamelyik pártja is helyet kap az új kabinetben.

Robert Fico - saját szavai szerint is - nehéz helyzetben van, hisz a parlamentbe bejutott hat párt közül egyedül a Smer képvisel baloldali értékeket, a többi párt főleg jobboldali eszméket hirdet.

Több megoldás is lehetséges

Megfigyelők szerint legalább öt koalíciós megoldás jöhet számításba, ezek közé tartozik a nagykoalíció lehetősége is, amelyben a Smer együtt kormányozna a jelenlegi miniszterelnök, Mikulás Dzurinda pártjával.

A jelenlegi kormányfő azonban máris leszögezte: csak akkor hajlandó koalícióra lépni, ha folytatódik a reformfolyamat. Robert Fico azonban korábban a reformlépések felülbírálását, illetve eltörlését követelte. Így a megfigyelők szerint nehéz lesz a két pártnak közös nevezőre jutni.


A címlapról ajánljuk