INFORÁDIÓ 

2018. március 21. szerda
Benedek

Bíróság előtt a merénylet előkészítői

Infostart / InfoRádió
Stuttgartban és Münchenben bűnvádi eljárás indult öt iraki férfi ellen, akiket azzal vádolnak, hogy aktívan együttműködtek egy külföldi terrorista csoporttal, és merényletet készítettek elő az ideiglenes iraki miniszterelnök ellen. Németországban négy éve büntetendő cselekmény a külföldön működő terrorszervezetek tevékenységében való részvétel.

Három iraki Stuttgartban, két cinkosuk pedig Münchenben áll a bíróság elé. A fővádlott a 32 éves Ata R., aki az Anszár al-Iszlám nevű terrorista szervezet megbízásából előkészületeket tett az ideiglenes iraki miniszterelnök, Ijad Allavi meggyilkolására 2004 decemberében Berlinben - jelenti az InfoRádió müncheni tudósítója.

Két fiatalabb társát is ő szervezte be, akik segítettek neki adományokat gyűjteni az Anszár al-Iszlám javára, valamint öngyilkos merénylőket toborozni. A három irakit Berlinben, néhány órával a tervezett merénylet végrehajtása előtt vette őrizetbe a rendőrség.

A nyomozók a fővádlott telefonbeszélgetéseinek lehallgatásával bukkantak a két müncheni vádlott nyomára. Ata R.-rel állt kapcsolatban az az iraki férfi is, akit a múlt héten vettek őrizetbe a frankfurti repülőtéren. A hatóságok azt feltételezik róla, hogy ő továbbította a stuttgarti és a müncheni csoport által gyűjtött pénzt az Anszár al-Iszlám számára.

Németországban 2002-ben nyilvánították büntetendő cselekménnyé a részvételt még külföldi terrorszervezetben is. Ez év januárjában egy iraki kurdot 7 évi börtönbüntetésre ítéltek, mert bizonyítást nyert, hogy aktívan együttműködött az Anszár al-Iszlám nevű csoporttal. A most kezdődött stuttgarti, illetve müncheni perben várhatóan késő őszre hirdet ítéletet a bíróság.


A címlapról ajánljuk