eur:
393.74
usd:
364.9
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta

Bíróság előtt a merénylet előkészítői

Stuttgartban és Münchenben bűnvádi eljárás indult öt iraki férfi ellen, akiket azzal vádolnak, hogy aktívan együttműködtek egy külföldi terrorista csoporttal, és merényletet készítettek elő az ideiglenes iraki miniszterelnök ellen. Németországban négy éve büntetendő cselekmény a külföldön működő terrorszervezetek tevékenységében való részvétel.

Három iraki Stuttgartban, két cinkosuk pedig Münchenben áll a bíróság elé. A fővádlott a 32 éves Ata R., aki az Anszár al-Iszlám nevű terrorista szervezet megbízásából előkészületeket tett az ideiglenes iraki miniszterelnök, Ijad Allavi meggyilkolására 2004 decemberében Berlinben - jelenti az InfoRádió müncheni tudósítója.

Két fiatalabb társát is ő szervezte be, akik segítettek neki adományokat gyűjteni az Anszár al-Iszlám javára, valamint öngyilkos merénylőket toborozni. A három irakit Berlinben, néhány órával a tervezett merénylet végrehajtása előtt vette őrizetbe a rendőrség.

A nyomozók a fővádlott telefonbeszélgetéseinek lehallgatásával bukkantak a két müncheni vádlott nyomára. Ata R.-rel állt kapcsolatban az az iraki férfi is, akit a múlt héten vettek őrizetbe a frankfurti repülőtéren. A hatóságok azt feltételezik róla, hogy ő továbbította a stuttgarti és a müncheni csoport által gyűjtött pénzt az Anszár al-Iszlám számára.

Németországban 2002-ben nyilvánították büntetendő cselekménnyé a részvételt még külföldi terrorszervezetben is. Ez év januárjában egy iraki kurdot 7 évi börtönbüntetésre ítéltek, mert bizonyítást nyert, hogy aktívan együttműködött az Anszár al-Iszlám nevű csoporttal. A most kezdődött stuttgarti, illetve müncheni perben várhatóan késő őszre hirdet ítéletet a bíróság.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Fábián László: nem elérhetetlen cél a kétszáz fős magyar csapat a párizsi olimpián

Fábián László: nem elérhetetlen cél a kétszáz fős magyar csapat a párizsi olimpián

A jelenlegi világranglista-helyezések alapján több mint húsz sportágban lehetnek érdekeltek a magyarok a nyári ötkarikás játékokon – mondta az InfoRádióban a Magyar Olimpiai Bizottság főtitkára. Fábián László beszélt a hazai rendezésű kvalifikációs versenyek, köztük az április 25-én kezdődő szegedi evezős Európa-bajnokság jelentőségéről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
A béke lehetőségéről beszélt a moszkvai miniszter, csúcsfegyvereket kaphat Kijev – Háborús híreink pénteken

A béke lehetőségéről beszélt a moszkvai miniszter, csúcsfegyvereket kaphat Kijev – Háborús híreink pénteken

Oroszország kész garantálni a folyamat többi résztvevőjének jogos biztonsági érdekeit az ukrajnai konfliktus békés rendezése esetén, ha maga is ugyanilyen garanciákat kap - jelentette ki Szergej Lavrov orosz külügyminiszter az Izvesztyija című lapban pénteken közölt interjúban. Az Egyesült Államok korábban ellenállt Ukrajna kérésének a nagy hatótávolságú ATACMS rakéták szállítására. Az elmúlt időszak eseményei következtében Washington újraértékelheti álláspontját - számolt be a Defense One. Cikkünk folyamatosan frissül.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×