eur:
396.76
usd:
359.46
bux:
72075.48
2024. szeptember 10. kedd Hunor, Nikolett

Izrael az év végig vár

Izrael az év végéig ad időt a Hamász vezette palesztin kormánynak a zsidó állam elismerésére, az erőszakról való lemondásra és a már megkötött izraeli-palesztin megállapodások elfogadására.

Hájim Ramon izraeli igazságügyi miniszter elmondta: ha az év végéig nem teljesülnek a béketárgyalások folytatásának feltételei, akkor Izrael megkezdi egyoldalú határkijelölési tervének végrehajtását.

Ehud Olmert kormányfő közben azt tervezi, hogy 2010-ig Izrael egyoldalúan megszabja saját végleges határait, ha nem sikerül ezekről béketárgyalásokon megállapodni a palesztinokkal.

A terv értelmében a zsidó állam feladna Ciszjordániában néhány elszigetelt zsidó telepet, a nagyobb ciszjordániai teleptömböket viszont véglegesen az izraeli terület részének tekintené.

Korábban tárgyalásokat szorgalmazott Izrael és a Palesztin Hatóság elnöke között az amerikai elnök. George Bush azután beszélt erről, hogy Washingtonban Ehud Olmert izraeli kormányfővel tárgyalt.

Az amerikai elnök támogatta az izraeli kormányfőnek azt a tervét, amely szerint a zsidó állam egyoldalúan jelölné ki végleges ciszjordániai határát, ugyanakkor hangsúlyozta: egyik fél sem állíthatja kész tények elé a másikat.

Ehud Olmert arról beszélt, hogy Izrael minden lehetőséget kihasznál a béke elérése érdekében, de nem fog a végtelenségig várni.

Címlapról ajánljuk
Nagy Márton: nem fordulatra van szükség, hanem finomhangolásra
Aréna

Nagy Márton: nem fordulatra van szükség, hanem finomhangolásra

A gazdaságpolitika előtt álló feladatokról, a békeköltségvetés lényegéről, a várható gazdasági növekedésről és a minimálbérről is beszélt Nagy Márton nemzetgazdasági miniszter az InfoRádió Aréna című műsorában, de kitért a jegybankelnök kritikáira és a leendő gazdasági csúcsminiszter szerepére is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.10. kedd, 18:00
Sayfo Omar
a Migrációkutató Intézet kutatásvezetője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×