eur:
393.25
usd:
368.05
bux:
65956.65
2024. április 24. szerda György

Titkos helyen vallatja a párt a 62 milliárdot veszítő kereskedőt

Liu Csi-ping a világ leghíresebb rézkereskedőjévé vált tavaly év végén, amikor egyik üzletének köszönhetően mintegy 300 millió dolláros, azaz 62 milliárd forintos veszteség érte a kínai államot. A kereskedő azóta - szó szerint - eltűnt a kínai kettős jog útvesztőiben. Liu Csi-pinget fél éve senki nem látta.

A kínai tartalékhivatal kereskedője 150-200 ezer tonna rezet adott el a londoni fémtőzsdén a magas rézárak esésére spekulálva. A réz tonnánkénti ára azonban nemhogy nem csökkent, de azóta is újabb és újabb rekordokat ér el.

Liu Csi-ping eltűnése mögött a Kínai Kommunista Párt áll, vagyis inkább a párt egyik belső szabálya, amelynek alapján a korrupciós üggyel gyanúsítható párttagokat egy biztos helyre vihetik, ahol a párt emberei kérdezik ki őket, és egészen addig ott tarthatják, amíg vádat nem emelnek ellenük.

Korábban az így fogva tartott párttagok nem érintkezhettek a külvilággal, még családjaikkal sem. Volt akit "csak" hónapokig, volt akit évekig tartott fogva a párt.

Bár a visszaélések elkerülésére az 1990 óta létező szabályt a pártvezetés egy éve úgy módosította, hogy három hónapra csökkent a fogva tartás maximális ideje, valamint engedélyezte, hogy családjukkal beszélhessenek a foglyok, ezek betartása azonban úgy tűnik, még nem általános.

Liu Csi-pinget tavaly októberben, már az új szabályok életbe lépése után vitték el kikérdezésre, azóta pedig senki nem hallott róla.

Egyes források szerint a párthivatalnokok sem elengedni nem akarják, sem átadni az igazságszolgáltatásnak. Ez utóbbi ugyanis valószínűleg több kormányhivatalnoknak is igen kellemetlen volna.

Címlapról ajánljuk

Orbán Viktor a Szakma Sztár fesztiválon: "ha csinálsz valamit, csináld világszínvonalon, ez rám is vonatkozik"

Nehéz ugyan szerinte kisilabizálni, hogy mit hoz a jövőt, de a kormány segít abban az MKIK-val összefogásban, hogy megfelelő, korszerű, időt álló képzésben részesülhessenek a fiatalok egy veszélyes világban is - mondta a miniszterelnök egy fiatalok szakmaválasztását segítő fesztivál szónokaként.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.24. szerda, 18:00
Isépy Tamás a Századvég makrogazdasági üzletág vezetője
Madár István a Portfolio vezető elemzője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×