eur:
389.27
usd:
362.93
bux:
68123.99
2024. május 2. csütörtök Zsigmond

Amerikai rakéták védhetik Magyarországot

Amerikai lapértesülés szerint iráni rakéták elleni elhárítórendszer telepítését tervezi Európában az Egyesült Államok; a New York Times Lengyelországot és Csehországot említi lehetséges helyszínként.

A lap a Pentagon egyik neve elhallgatását kérő munkatársára hivatkozva azt írta: Donald Rumsfeld védelmi miniszter még a nyáron előterjeszti javaslatát.

A beszámoló szerint a rendszer tíz rakétából állna, és 2011-ig állítanák hadrendbe.

Az amerikai védelmi minisztérium előkészítésre már 56 millió dollárt kért a kongresszustól; a teljes rendszer kiépítése becslések szerint 1,6 milliárd dollárba fog kerülni.

A rakétapajzs Magyarország számára is védelmet biztosíthat, ugyanakkor csak akkor hatékony, ha viszonylag kevés rakétát kell leküzdeni rövid időn belül.

Az Egyesült Államok nyugati partvidékén - potenciálisan az észak-koreai rakéták ellen - kiépítés alatt lévő rakétavédelmi rendszer megbízhatósága az eddigi próbák alapján még közel sem nevezhető tökéletesnek.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
Szép pluszban zárt Amerika

Szép pluszban zárt Amerika

Vegyes mozgásokat láttunk ma a nemzetközi részvénypiacokon, Európában a befektetők a Fed tegnapi üzeneteit emésztették, miközben tovább dübörgött a gyorsjelentési szezon is, például Európa legnagyobb cége, a gyógyszergyártó Novo Nordisk, valamint a Shell is ma jelentett - mindkét cég megverte az elemzői profitvárakozásokat. A vezető amerikai indexek egy százalék körüli pluszban fejezték be a napot. Ezzel a mai napi izgalmaknak még nincs vége, hiszen az amerikai zárás után jelent majd az Apple is, amely jelenleg a világ második legértékesebb cége a Microsoft után.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×